Zonnestelsel Nieuws

Buitenaardse edelgassen gevonden in materiaal van Ryugu

Volgens nieuw onderzoek onder leiding van wetenschappers van de universiteit van Kyushu bevatte het materiaalmonster van de asteroïde Ryugu een mengsel van buitenaardse (helium en neon) en aardse atmosferische gassen.

Rotsblokken en krater op asteroide Ryugu
De Japanse ruimtesonde Hayabusa2 fotografeerde op 20 juli 2018 de asteroïde Ryugu vanaf een hoogte van ongeveer 6 kilometer. Op de foto zijn de grootste krater en vele rotsblokken zichtbaar. Credit: JAXA

Ryugu werd in ei 1999 gevonden door astronomen met behulp van de Lincoln Near-Earth Asteroid Search. De asteroïde is ook bekend als 1999 JU3 en heeft een diameter van ongeveer 900 meter. Ryugu draait op een afstand tussen 0,96 en 1,41 Astronomische Eenheden om de Zon heen en heeft daar 474 dagen voor nodig.

De Hayabusa2-missie van JAXA werd op 3 december 2014 gelanceerd en arriveerde op 27 juni 2018 bij de asteroïde.

Eenmaal aangekomen stuurde de ruimtesonde landers en rovers naar het oppervlak van Ryugu en er werd materiaal van net onder het oppervlak verzameld.

Op 6 december 2020 werd in totaal 5,5 gram materiaal van Ryugu in een hermetisch gesloten container naar de Aarde teruggebracht.

Dertig uur na de terugkeer in de atmosfeer werd het gas uit de container gehaald en ter plekke gemeten en weer bewaard in gasflessen. De gasdruk in de container werd direct gemeten met en bepaald op 68 Pa en dat is minder dan 1.1000ste van de aardse atmosfeer.

De gasdruk in deze container was ongeveer twee grootteordes lager dan de gasdruk in de monstercontainer die door de Hayabusa ruimtesonde werd teruggestuurd van de S-type asteroïde Itokawa.

Met behulp van een quadropool massaspectrometer gemonteerd op een gasextractie en analysesysteem, bepaalden de onderzoekers de belangrijkste soorten in het containergas.

Hun resultaten onthulden dat het containergas een mengsel is van buitenaards helium (He) en neon (Ne) dat vrijkomt uit de korrels van Ryugu en verontreinigende aardse atmosferische gassen zoals stikstof (N2) en argon (Ar0. Deze gassen zijn hoogstwaarschijnlijk via een klein lek (1,9 – 2,3 Pa/uur) in het metalen afdichtingssysteem geïntroduceerd.

De gemeten samenstelling van het gas dat in de monstercontainer is opgeslagen geeft aan dat de Hayabusa2-missie met succes vaste materialen, met weinig mechanische en thermische degradatie, van het oppervlak en de ondergrond van Ryugu naar de Aarde heeft teruggebracht

In dit opzicht is de Hayabusa2-monstercontainer een schatkist van een aardscheerder-asteroïde.

Een artikel dat de bevindingen beschrijft werd op 20 oktober 2022 in het tijdschrift Science gepubliceerd.

Artikel: Ryuji Okazaki et al. 2022. First asteroid gas sample delivered by the Hayabusa2 mission: A treasure box from Ryugu. Science Advances 8: eabo7239; doi: 10.1126/sciadv.abo7239

Eerste publicatie: 4 november 2022
Bron: sci-news