Astronomisch Nieuws

Burgerwetenschapper vindt 34 nieuwe bruine dwergen

Met behulp van gegevens van de NOIRLab Source Catalog (NSC) DR2 heeft burgerwetenschapper Frank Kiwy 24 nieuwe M-, L- of T-dwergen gevonden bij witte dwergen en sterren met een lage massa.

Ultra koele bruine dwerg
Artist impressie van een ultra koele dwerg met ene begeleidende witte dwerg. Credit: NOIRLab / NSF / AURA / M. Garlick.

Bruine dwergen zijn relatief koele, zwakke objecten die een grootte hebben tussen die van een gasreus, zoals Jupiter, en een zon-achtige ster. Ze worden soms wel mislukte sterren genoemd want ze zijn te klein om waterstoffusie op te wekken in hun kernen terwijl ze wel sterachtige kenmerken hebben. Ze  hebben een massa tussen 11 en 80 keer die van Jupiter en op grond van hun spectrale eigenschappen worden ze onderverdeeld in M-, L-, T- en Y-type dwergen.

Ondanks hun naam hebben ze verschillende kleuren. Veel bruine dwergen lijken voor het menselijk oog een magenta of oranjerode kleur te hebben. Hun lage massa, lage temperatuur en gebrek aan interne kernreacties zorgt ervoor dat ze heel erg zwak en uitermate lastig te detecteren zijn.

Om te helpen bij het vinden van nieuwe bruine dwergen in de omgeving van de Zon hebben astronomen van het Backyard Worlds: Planet 9 burgerwetenschapsproject eerder een wereldwijd netwerk van meer dan 100.000 burgerwetenschappers ingeschakeld die telescoopbeelden nauwkeurig hebben onderzocht om subtiele bewegingen van bruine dwergen ten opzichte van achtergrondsterren te identificeren.

Ondanks de mogelijkheden van machine learning en supercomputers is het menselijk oog nog steeds een unieke hulpbron als het gaat om het doorzoeken van telescoopbeelden op bewegende objecten.

Het Backyard Worlds-project heeft geleid tot een diverse gemeenschap van getalenteerde vrijwilligers, aldus NOIRLab-astronoom Dr. Aaron Meisner. 150.000 vrijwilligers over de hele wereld hebben deelgenomen aan Backyard Worlds, waaronder een paar honderd “superusers” die ambitieuze zelfgestuurde onderzoeksprojecten uitvoerden.

Een van deze gebruikers, Frank Kiwy, begon aan een onderzoeksproject met betrekking tot de NOIRLab Source Catalogue DR2. Dit is een catalogus van bijna 4 miljard unieke hemellichamen die openbare beeldgegevens uit het NOIRLab Astro Data Archive bevat.

Door in de gegevens te zoeken naar objecten met de kleur van bruine dwergen kon Kiwy meer dan 2500 potentiële ultra koele dwergen in het archief vinden.

Deze werden vervolgens onderzocht op hints van meereizende metgezellen. Dit leverde in totaal 34 systemen op bestaande uit een witte dwerg of een lichte ster met een ultra koele metgezel.

Kiwy leidde vervolgens een team van professionele astronomen bij het publiceren van deze ontdekkingen in een wetenschappelijk artikel. Het artikel van het team werd gepubliceerd in de Astronomical Journal.

Artikel: Frank Kiwy et al. 2022. Discovery of 34 Low-mass Comoving Systems Using NOIRLab Source Catalog DR2. AJ 164, 3; doi: 10.3847/1538-3881/ac68e7

Eerste publicatie: 9 juli 2022
Bron: Sci-News