Ruimtevaartnieuws

Chandrayaan-3 rover en lander in slaapstand gezet

De Vikram-lander van de Chandrayaan 3-missie gefotografeerd op het maanoppervlak  door de Pragyan-rover.
De lander en rover van de Chandrayaan 3-missie bevinden zich nu in de slaapmodus. (Credit: ISRO)

De Indiase lander en rover van de Chandrayaan-3 missie hebben hun primaire doelen bereikt en zijn nu in slaapstand gezet in afwachting van de twee weken durende nacht op de Maan. ISRO, de Indiase ruimtevaartorganisatie, hoopt dat het tweetal weer wakker wordt als de Zon weer op komt boven het zuidpoolgebied op de Maan.

Chandrayaan-3 is India’s eerste geslaagde poging om een zachte landing te maken op de Maan en ’s werelds eerste geslaagde landing in het zuidpoolgebied van de Maan. De missie heeft bijna twee weken onderzoek gedaan naar afzettingen van water die mogelijk in dit gebied voorkomen.

Zondag 2 september 2023 kondigde ISRO aan dat de Pragyan rover van de Chandrayaan-3 missie zijn opdrachten allemaal had voltooid en met uitgeschakelde instrumenten in slaapmode was gezet.

Op X meldde ISRO dat de accu van de rover volledig is opgeladen en het zonnepaneel goed georiënteerd is om bij de volgende zonsopkomst van 22 september 2023 licht op te vangen. De ontvanger staat aan.

De Vikram lander die Pragyan afleverde op het maanoppervlak voerde zijn eigen onderzoeksprogramma uit en werd op maandag 4 september 2023 in slaapstand gezet.

ISRO hoopt dat ook de Vikram lander maandag 22 september weer zal wakker worden.

Net voordat de lander in slaapmode werd gezet maakte die een kort sprongetje om zo 40 centimeter dichter bij de al slapende Pragyan rover te komen. Dit sprongetje kan gezien worden als een test voor toekomstige missies die monsters moeten ophalen en vanaf de Maan weer worden gelanceerd.

Chandrayaan-3 landde woensdag 23 augustus 2023 op de Maan. Een dag later vertrok de Pragyan rover van de Vikram lander. De rover heeft sinds die tijd ongeveer 100 meter over het maanoppervlak afgelegd.

Sinds het begin van de missie hebben ISRO-wetenschappers verschillende meetresultaten ontvangen waaronder een chemische analyse van het maanoppervlak, een temperatuurprofiel van de bovenste 10 centimeter van het maanregoliet en metingen van het ijle plasma boven het maanoppervlak.

In 2019 probeerde India de Chandrayaan-2 op de Maan te laten landen. Als gevolg van een softwarefout mislukte dit. Maanlandingen zijn moeilijk. Slechts vier landen – de V.S, de Sovjet-Unie, China en India – zijn er in geslaagd. Slechts drie dagen voor het succes van Chandrayaan-3 crashte de Russische Luna-25 op het maanoppervlak als gevolg van een verkeerde baancorrectie. Eerder dit jaar raakte de Japanse Hakuto-R tijdens de landing de rand van een maankrater en sloeg ook te pletter.

In de toekomst zal ook de Artemis-3 missie van de NASA in de buurt van de zuidpool van de Maan landen. Artemis 3 zal de eerste astronauten sinds de laatste Apollo-missie in 1972, aan boord hebben. De afzettingen van waterijs in de permanent beschaduwde delen van de Maan maken dit gebied geschikt voor het opzetten van een permanente maanbasis. Het water kan gebruikt worden als drinkwater maar ook om er zuurstof en brandstof van te maken, hetgeen de onderhoudskosten van een maanbasis aanzienlijk zou kunnen verlagen.

Eerste publicatie: 5 september 2023
Bron: ISRO/space.com