Ruimtevaartnieuws

Chang’e-4 en Yutu-2 zijn aan hun 17de werkdag op de Maan begonnen

De Chinese maanrover Yutu-2 kort na het verlaten van de maanlander Chang'e-4
Yutu-2 kort na het verlaten van de maanlander Chang’e-4

De lander en de maanauto van de Chang’e 4 missie zijn begonnen aan hun 17de werkdag aan de verre zijde van de Maan. Dit nadat ze gedurende de extreem koude, 14 dagen durende, nacht heerlijk hebben geslapen.

De lander werd afgelopen vrijdagnacht wakker gemaakt, de maanauto Yutu 2 werd al op donderdagochtend gewekt. Beiden verkeren volgens het Lunar Exploration and Space Program Center van de China National Space Administration (CNSA) in goede gezondheid.

De Chang’e 4 missie werd op 18 december 2018 gelanceerd en maakte de allereerste zachte landing in de Von Karmankrater, die is gelegen in het Aitken Bassin aan de zuidpool van de Maan, op 3 januari 2019.

Een dag op de Maan komt overeen met 14 dagen op Aarde en de nacht op de Maan duurt even lang. De Chang’e 4 gaat tijdens de nacht in slaapstand omdat er dan te weinig zonne-energie beschikbaar is om de accu’s op peil te houden. De missie heeft ondertussen meer dan 470 aardse dagen op de onherbergzame Maan overleeft.

De maanauto Yutu 2, wat “Jade Konijn” betekent, was ontworpen voor een levensduur van drie maanden. Maar het autootje houdt het dus al veel langer uit. Het is de langstlevende maanauto op de Maan geworden.

Yutu 2 is onder andere uitgerust met een panoramische camera, een radar die in de bodem kan doordringen, een infrarood spectrometer en een detector voor neutrale atomen. De rover beweegt zich, uitgaande van zijn landingsplaats, momenteel in noordwestelijke richting.

De Chang’e 4 missie houdt zich o.a. bezig met astronomische waarnemingen van laagfrequente radiostraling, het verkennen van het terrein en de landformaties, het bepalen van de mineralogische samenstelling en de ondergrondse structuur van het oppervlak. Ook meet de Chang’e 4 straling van neutrale atomen en neutronen.

China hoopt op meer internationale samenwerking. De Chang’e 4 missie is uitgerust met wetenschappelijke instrumenten die zijn ontwikkeld in Nederland, Duitsland, Zweden en Saoedi-Arabië.

Eerste publicatie: 21 april 2020
Bron: persbureau Xinhua