Astronomisch NieuwsRuimtevaartnieuws

Chang’e-4 maakt allereerste historische landing op de verre zijde van de Maan

Chang'e-4 maakt eerste foto's van de verre zijde van de Maan
De eerste foto van de verre zijde van de Maan die door de net gelande Chinese Chang’e 4 is gemaakt.

Chinese media hebben bevestigd dat de Chang’e-4 ruimtesonde afgelopen nacht een geslaagde landing heeft gemaakt op de verre zijde van de Maan. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een ruimtesonde een zachte landing heeft gemaakt op de van ons af afgekeerde zijde van de Maan.

De Chang’e -4 werd op 8 december 2018 vanaf het Xichang Satellite Launch Center in de provincie Sichuan gelanceerd. De lancering vond plaats met een lange Mars-3B draagraket. Deze raket heeft zowel een lander als een rover gelanceerd. De Queqiao verbindingssatelliet bevindt zich in het Lagrangepunt L2 van de Aarde en de Maan. Deze satelliet is de verbindingssatelliet tussen de Cheng’e-4 op de Maan en de vluchtleiding op Aarde. Qeuqiao betekent ”Brug van Eksters”, de naam komt uit de Chinese mythologie.

Er was in het begin enige verwarring of de landing succesvol was verlopen want zowel de China Daily als het door de staat gecontroleerde CGTN verwijderden eerdere tweets. Echter, andere Chinese media, zoals het voor de Communistische partij van China gecontroleerde Global Times bevestigden later dat de Chang’e-4 succesvol was geland.

De Maan draait in een gebonden rotatie om de Aarde heen en dat betekent dat altijd dezelfde zijde naar ons toe is gericht. In tegenstelling tot de populaire bijnaam is de verre zijde van de maan niet donker, deze zijde ontvangt evenveel zonlicht als de naar ons toe gerichte zijde alleen kunnen wij dat niet zien. Als alles goed is verlopen is de Chang’e-4 geland in de Von Kármán krater. Deze krater bevindt zich in het aan de zuidpool gelegen Aitken bassin, een lager gelegen gebied met een doorsnede van ruim 2400 kilometer en dat is bijna een kwart van de Maan. Het Aitken bassin is daarmee ook een van de grotere bekende inslagkraters in ons zonnestelsel.

De missie gaat zich onder andere bezig houden met experimenten met lage frequentie radio, het groeien van planten onder geringe aantrekkingskracht en de relatie tussen de zonnewind en het oppervlak van de Maan. Verder wordt er gezocht naar water en andere bruikbare grondstoffen in de buurt van de polen. Signalen kunnen niet door de Maan heen de landingsplek bereiken en daarom is een verbindingssatelliet de enige methode om te kunnen communiceren. Maar dat maakt het ook interessant om experimenten voor toekomstige missies uit te voeren.

Omdat de verre zijde van de Maan is afgeschermd van de elektromagnetische interferenties van de Aarde is het een ideale plek om onderzoek te doen naar het weer in de ruimte, uitbarstingen van de Zon en bovendien kan er op andere golflengtes naar het heelal gekeken worden.

Chang'e 4 geland op de Maan
Afbeelding van de verre zijde van de Maan genomen kort na de landing door de Chang’e 4 maanlander.

Volgens analisten die het Chinese ruimtevaartprogramma op de voet volgen is de kans groot dat met het succes van de Chang’e en het succes van het bemande Shenzhou-programma de beide programma’s uiteindelijk samengevoegd zullen worden tot een bemand Chinees programma naar de Maan. De kans is erg groot dat de eerstvolgende menselijke stemmen vanaf de Maan in het Mandarijn zullen zijn.

De vorige Chinese lander, Yutu (Jade Konijn) werd in 2016 uit bedrijf gesteld. Met deze missie was China, na de Verenigde Staten en Rusland, het derde land dat objecten op de maan heeft laten landen. De huidige Chang’e missie maakt gebruik van de successen van de vorige missie. Verschillende instrumenten aan boord van de Chang’e-4 werden eerder gebruikt in de Yutu lander.

 

Eerste publicatie: 3 januari 2019
Bron: Gizmodo