Ruimtevaartnieuws

Chang’e 4 maakt eerste panoramafoto van de verre zijde van de Maan

360 graden panorama van de verre zijde van de Maan
Het volledige 360° panorama dat is samengesteld uit 80 afzonderlijke afbeeldingen. Credit: CNSA

De verre zijde van de Maan is in de buurt van zijn zuidpool een dode, schemerige plek met stenen en gaten. Dit is te zien op de eerste panoramafoto die de Chinese Chang’e 4 lander heeft gemaakt.

Acht dagen na de historische landing op de verre zijde van de Maan heeft de Chinese Chang’e 4 lander zijn eerste panoramafoto gemaakt. Het panorama bestaat uit een mozaïek van 80 afzonderlijke foto’s. Het toont een 360° beeld (klik met rechtermuistoets en kies openen in nieuw tabblad voor de volledige resolutie) van de directe omgeving van de lander. Op de foto zijn de gekartelde horizon, enkele kleine rotsen, verschillen kleine kraters en de maanrover Yutu 2 te zien.

De verrassend grote aantal kraters rond de landingsplaats betekent een hele uitdaging voor de maanrover. Ironisch genoeg is de Chang’e 4 in een krater geland; de Von Karman krater bevindt zich in het Aitken bassin en dit bassin is weer een van de grootste inslagkraters van het zonnestelsel. De lander en de rover bevinden zich ongeveer 6000 meter in het zeeniveau op de maan. Of, beter uitgedrukt, het gemiddelde equipotentiaalvlak.

Uitsnede panorama gemaakt door de Chinese Chang'e 4
Een uitsnede van het nieuwe 360° panorama toont een aantal kraters.
Image: CNSA

Het duo is daar speciaal neergezet omdat de Chinese onderzoekers geïnteresseerd zijn in de informatie die ze uit de diepte van de Maan kunnen halen, aldus de onderdirecteur van de National Astronomical Observatories in China.

Chang'e 4 en krater aan de verre zijde van de Maan
Een uitsnede van het nieuwe 360° panorama dat is gemaakt door de Chinese Chang’e 4 maanlander. De opname toont instrumenten van de Chang’e 4 en een krater.
Image: CNSA

Een van de krater in de buurt van de lander heeft een doorsnede van 20 meter en is ongeveer 4 meter diep. Het zijn dit soort kraters waar de vluchtleiding van het China National Space Administration (CNSA) rekening mee moeten houden als ze de route plannen die het jade Konijn 2 (Yutu 2) moet gaan rijden.

Chang'e 4 en een nabije krater op de verre zijde van de Maan
Een uitsnede van het nieuwe 360° panorama dat is gemaakt door de Chinese Chang’e 4 maanlander aan de verre zijde van de Maan. De afbeelding toont een deel van de maanlander en een krater. Credit: CNSA

De afbeeldingen en andere wetenschappelijke data worden via de Queqiao (Brug van Eksters) verbindingssatelliet naar de Aarde teruggestuurd. Om de betrouwbaarheid van deze verbinding te controleren heeft de vluchtleiding de instrumenten van de lander opgestart en hebben lander en maanrover elkaar gefotografeerd.

Chang'e 4 gefotografeerd door Yutu 2
De Chang’e 4 lander zoals die door de Yutu 2 is gefotografeerd. Credit: CNSA

Volgens CSNA toont de afbeelding duidelijk het landschap rond de lander en de rover en is de rode vlag met de vijf sterren een duidelijke eyecatcher op de beide toestellen.

Yutu 2 gefotografeerd door Cheng'e 4
Het Jade Konijn 2 zoals gefotografeerd door de Chang’e 4 maanlander. Beiden staan aan de verre zijde van de Maan. Credit: CNSA

De Chang’e 4 en de Yutu 2 hebben de koude nacht op de Maan overleefd, de beide toestellen werden tijdens de nacht in een slaapstand gezet. In 2016 kon de voorloper van Yutu 2 niet tegen de extreme koude, het allereerste jade Konijn stierf kort na de landing. Volgens CSNA is het eerste deel van de missie een groot succes en kan er nu begonnen worden met het wetenschappelijke onderzoek.

Naast de vrijgave van de panoramafoto heeft CSNA ook een video van de landing van Chang’e 4 vrijgegeven. Deze video bestaat uit meer dan 4700 opnames die door de camera van de lander werden gemaakt. Analyse van deze video laat zien dat het maanstof op de landingsplaats behoorlijk dik is. Dit suggereert dat het regoliet op de maan in dit gebied lage tijd is blootgesteld aan het ruimteweer en dat betekent meteen dat we hier te maken hebben met een oud gebied.

De lander en de maanrover samen zullen wetenschappelijke gegevens verzamelen over de omgeving op de Maan, kosmische straling en de effecten van de zonnewind op het oppervlak van de maan. Wetenschappers hopen meer te leren over de vroege omstandigheden in het zonnestelsel en ze willen de voorwaarden voor een toekomstige bemande maanmissie beoordelen.

Bron: CLEP, CSNA, Xinhua

Eerste publicatie: 12 januari 2019