Ruimtevaartnieuws

Chang’e 5 doet eerste koerscorrectie op weg terug naar de Aarde

Schema Chang'e 5 missie
Schema van de Chinese Chang’e 5 missie. Credit: CNSA

De orbiter-terugkeercapsulecombinatie van de Chinese Chang’e 5 missie voerde zaterdagochtend 12 december 2020 zijn eerste Maan-Aarde-manoeuvre uit. De combinatie is hiermee in een elliptische baan om de Maan gekomen, aldus de China National Space Administration.

De combinatie heeft bijna zes dagen in een bijna cirkelvormige baan om de Maan gedraaid voordat de koerscorrectie werd uitgevoerd. Deze is bedoeld om het ruimtevaartuig in staat te stellen om de baan van de Maan te verlaten en in een baan om de Aarde te kunnen komen.

Te zijner tijd zal er een tweede koerscorrectie uitgevoerd worden om weg te komen uit de aantrekkingskracht van de Maan en uiteindelijk helemaal over te gaan naar een baan om de Aarde. De terugkeercapsule heeft ongeveer 2 kilogram maanstenen en maanzand aan boord.

Na aankomst in een baan om de Aarde zal het paar te zijner tijd splitsen en zal de terugkeercapsule een reeks gecompliceerde koerscorrecties uitvoeren om medio december terug te keren naar een vooraf bepaalde landingsplaats in de autonome regio Binnen-Mongolië in het noorden van China.

Chang’e 5 is de grootste en meest geavanceerde maansonde van China. De sonde bestaat uit vier componenten: een orbiter, een lander, een opstijgmodule en een terugkeercapsule. De ruimtesonde werd op 24 november met behulp van een Lange Mars 5  raket gelanceerd vanaf het Wenchang Space Launch Center in de Zuid-Chinese provincie Hainan. Het is de eerste Chinese en ‘s werelds eerste missie sinds 1976 om maanmonsters terug te brengen naar de Aarde.

De sonde splitste zich in twee delen: de combinatie orbiter-terugkeercapsule en de combinatie lander-opstijgmodule. Dit gebeurde op 30 november 2020 toen de Chang’e 5 in een baan om de Maan kwam.

Later, op 1 december 2020, landde de lander-opstijgcombinatie op de Maan en werd daarmee het derde ruimtevaartuig ter wereld dat deze eeuw na zijn voorgangers Chang’e 3 en Chang’e 4 het maanoppervlak bereikte. Kort na de landing begon het duo al snel een boor te gebruiken om hiermee op een diepte van 2 meter naar materiaal te graven.

Op 2 december 2020 werd deze operatie beëindigd en werd een mechanische arm ingezet die materiaal vanaf het oppervlak begon te verzamelen. Nog dezelfde nacht werd al het materiaal in een vacuümcontainer in de opstijgmodule verpakt.

Deze opstijgmodule werd op 3 december 2020 geactiveerd om de Maan te verlaten en vanuit een elliptische baan te koppelen aan de orbiter. Dit was voor het eerst dat een Chinees ruimtevaartuig vanaf een buitenaards object werd gelanceerd. Op zondag 6 december 2020 vond de koppeling met de orbiter-terugkeercapsule plaats en werden de samples overgeheveld naar deze terugkeercapsule.

Deze operatie was de allereerste geautomatiseerde koppeling van een ruimtevaartuig in een baan om de Maan. De laatste keer dat twee componenten van een ruimtevaartuig samenkwamen en met elkaar in een baan om de Maan werden gekoppeld vond plaats in december 1972 tijdens de laatste Apollomissie maar die koppeling werd gecontroleerd en uitgevoerd door astronauten.

De opstijgmodule maakte zich na de koppeling los van de combinatie. Deze module kreeg afgelopen dinsdag, 8 december 2020, het bevel om op de Maan terug te vallen.

Als de missie slaagt dan zou de zeer geavanceerde Chang’e 5 missie de eerste in meer dan 40 jaar zijn die maanmonsters naar de Aarde terugbrengt en zal China, na de Verenigde Staten en Rusland, het derde land worden dat dit doet.

Eerste publicatie: 13 december 2020
Bron: Xinhua News Agency