Ruimtevaartnieuws

Chang’e 5 klaar voor de terugreis naar de Aarde

Maankrater Clavius
De maankrater Clavius. Door H. Raab, Johannes-Kepler-Observatory, Linz, Austria, Eigen werkCC BY-SA 3.0, Koppeling

Volgens de China National Space Administration (CNSA) begint de Chang’e 5 aan de laatste etappe terug naar de Aarde. Aan boord een lading kostbare monsters van de Maan.

Het materiaal van de Maan is door een module van de Chang’e 5 vanaf de Maan naar een orbiter die in een baan om de Maan draaide, gebracht. Daar is het overgebracht in een capsule die op Aarde afgeleverd moet gaan worden.

Afgelopen zondag, 6 december 2020, koppelde de 400 kilogram zware module met de 2,3 ton wegende orbiter en werd de verzegelde container met aan boord ± 2 kilogram maanmateriaal overgezet naar de capsule die naar de Aarde moet terugkeren. Deze ingewikkelde operatie is voor het eerst door een ruimtesonde in een baan om de Maan uitgevoerd.

De laatste keer dat twee componenten van een ruimtesonde in een baan om de Maan met elkaar koppelden was in 1972. Dit was tijdens de allerlaatste Apollo-missie. Die koppeling werd uitgevoerd door astronauten en niet volledig geautomatiseerd zoals de Chang’e 5 dat afgelopen week deed.

Nadat de module met het materiaal van de Maan weer in een baan om de Aarde is gekomen zullen er een aantal ingewikkelde baancorrecties plaatsvinden waarna de capsule midden december moet landen op een vooraf gedefinieerde landingsplaats in de Chinese provincie Binnen-Mongolië in het noorden van het land.

Chang’e 5 is China’s grootste en meest geavanceerde maansonde. De Chang’e 5 bestaat uit vier hoofdcomponenten: een orbiter, een lander, een module die weer opstijgt en een terugkeercapsule. De ruimtesonde werd op 24 november 2020 met behulp van een Lange Mars 5 raket vanaf het Wenchang Space Launch Center in de Chinese provincie Hainan gelanceerd.

Op 30 november kwam de ruimtesonde aan in een baan om de Maan en splitste daar in twee delen: de lander-opstijgmodule en de orbiter-terugkeercapsule.

Later op 30 november 2020 landde een deel op de Maan. Het was de derde Chinese landing op de Maan deze eeuw. Chang’e 5 begon meteen met boren om zo materiaal van 2 meter diep onder het oppervlak te verzamelen.

Die operatie werd op woensdag 2 december 2020 afgerond. Hierna werd een mechanische arm ontvouwen die materiaal van het oppervlak begon te schrapen. Na het afronden van deze laatste operatie werd het verzamelde materiaal in twee aparte containers opgeslagen en in de opstijgmodule geplaatst.

Donderdagavond vertrok deze opstijgmodule om in een elliptische baan om de Maan te komen. Vanuit deze baan werd de koppeling met de terugkeercapsule voorbereid. Het was ook voor het eerst dat een Chinese ruimtesonde vanaf een buitenaards object werd gelanceerd.

Tussen 1969 en 1976 brachten de Amerikaanse Apollo-astronauten en de Russische robotische Luna landers ongeveer 382 kilogram stenen en stof van de Maan naar de Aarde.

Eerste publicatie: 9 december 2020
Bron: Xinhua News Agency