Ruimtevaartnieuws

Chang’e 5 op weg naar Lagrange punt L1

De Lagrange punten
De Lagrange punten tussen de Zon en de Aarde

De Chinese Chang’e 5 heeft maanstenen en grond van de Maan afgeleverd op Aarde. Het eerste deel van de missie zit er dus op voor de ruimtesonde die nu op weg is voor een nieuwe missie: het verkennen van een ongebruikelijk stukje ruimte dat we kennen als een Lagrange punt.

Op 16 december 2020 leverde de Chang’e 5 zijn kostbare lading maanstenen af. De capsule met materiaal van de Maan landde in de Chinese regio Binnen-Mongolië. Dat was echter niet het einde van de missie, aldus Hu Hao, een van de hoofdontwerpers van de Chang’e 5 missie. De orbiter heeft zijn motoren ontstoken om een botsing met de Aarde te vermijden en koers te kunnen zetten naar een van de Aarde-Zon Lagrange punten.

In ieder twee-lichamensysteem zijn er vijf punten waar de zwaartekracht van de twee objecten aan elkaar gelijk is waardoor andere objecten er kunnen verblijven terwijl ze minimaal door de andere twee worden beïnvloed. Omdat men er satellieten ongeveer “stil” kan laten hangen zijn ze waardevol voor onderzoek. Zo heeft China de Queqiao verbindingssatelliet in het Aarde-Maan L2 punt. Dit punt bevindt zich aan de verre zijde van de Maan en wordt gebruikt om contact te houden met de Chang’e 4 missie die daar sinds 2019 aan het werk is.

Hu gaf geen informatie over naar welk Lagrange punt de Chang’e 5 op weg is maar amateurastronomen zeggen dat op basis van de huidige koers de ruimtesonde op weg is naar L1. Dit punt bevindt zich tussen de Aarde en de Zon.

Het L1 punt bevindt zich vier keer verder weg van de Aarde dan de baan van de Maan en het biedt een rechtstreekse kijk op de Zon. Er zijn in dit punt al diverse ruimtetelescopen geplaatst zoals de DSCOVR, WIND, SOHO en ACE.

Volgens Hu heeft de Chang’e 5 ruimtesonde nog een substantiële hoeveelheid brandstof over en dat betekent dat er nog verschillende manoeuvres uitgevoerd kunnen worden.

Het is niet de eerste Chinese missie die dit patroon volgt. In 2010 vertrok de Chang’e 2, die de Maan in kaart had gebracht, aan het einde van zijn missie naar het Aarde-Maan L2 punt. L2 bevindt zich op dezelfde afstand als L1 maar dan “achter” de Aarde.

Ook de NASA bereidt een missie voor naar een van de Lagrange punten bij Jupiter. De reuzenplaneet heeft de neiging om op de punten L3 en L4 zogenaamde Trojaanse asteroïden te verzamelen. Deze draaien dan voor en achter Jupiter mee om de Zon. De LUCY ruimtesonde, waarvan de lancering medio 2021 moet gaan plaatsvinden, gaat in een periode van 12 jaar acht van die Trojanen bezoeken. Men denkt dat de asteroïden afkomstig zijn uit de Kuipergordel en door Jupiter zijn ingevangen. De Kuipergordel bevindt zich voorbij de baan van de buitenste planeet Neptunus.

Eerste publicatie: 25 december 2020
Bron: RIA Novosti