Ruimtevaartnieuws

Chang’e ontdekt nieuw mysterie op de verre zijde van de Maan

Chang'e 4 op de verre zijde van de Maan
De Chinese maanlander op de verre zijde van de Maan. Credit: CLEP/CNSA

De “donkere” zijde van de Maan is in werkelijkheid niet donkerder dan de verlichte zijde van de Maan. Maar de verre zijde van de Maan blijkt ’s nachts wel kouder te zijn.

De Maan draait in een gebonden rotatie om de Aarde en dat betekent dat wij altijd dezelfde zijde van de maan zien. Maar om te zorgen dat wij altijd hetzelfde deel van de Maan kunnen zien draait de maan wel degelijk rond. De maan kent wel degelijk dagen en nachten die variëren in de hoeveel licht dat er op valt. Deze periodes duren ongeveer twee aardse weken. Uit gegevens van de Apollo-missies weten we al dat de temperatuur op de Maan in het zonlicht kan oplopen tot 127 °Celsius tijdens de dag en tijdens de nacht kan dalen tot -173 °Celsius. Maar we hadden tot nut oe alleen gegevens van het deel van de Maan dat naar de Aarde toe is gericht. De Chinese Chang’e missie die op 3 januari 2019 is geland aan de verre zijde van de Maan tijdens de lange maannacht nóg lagere temperaturen gemeten.

De Chinese maanlander Chang’e 4 en de maanrover Yutu 2 ontwaakten eind januari uit hun energiebesparende slaap en begonnen meteen daarna met het terugsturen van gegevens naar de Aarde. Uit die gegevens blijkt nu dat de temperatuur tijdens de nacht was gedaald tot -190 °Celsius.

Het verschil tussen de metingen van Chang’e 4 en de Apollo-missies wordt vermoedelijk veroorzaakt door een verschil in de samenstelling van de bodem tussen de twee zijden van de Maan. Maar volgens Chinese wetenschappers is het nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken en is verdere analyse van de gegevens noodzakelijk.

Met andere woorden, er zit iets in de grond op de plek waar de Chang’e is geland dat er voor zorgt dat er tijdens de nacht minder warmte wordt vastgehouden dan op de landingsplaatsen van de Apollo’s. Wetenschappers weten niet wat dit zou kunnen zijn en hebben dus nog geen verklaring voor de gemeten temperaturen.

Chang’e 4 en Yutu 2 zijn de eerste verkenners die de verre zijde van onze buur bestuderen dus hun gegevens zijn nergens anders mee te vergelijken. Het kan dus wel enige tijd duren voordat wetenschappers een duidelijk antwoord hebben op de vraag hoe deze temperatuurverschillen zijn te verklaren.

Eerste publicatie: 2 februari 2019
Bron: Xinhua