Ruimtevaart

China begint aan de langste ruimtemissie tot nu toe

Lancering van de Shenzhou 11
Lancering van de Shenzhou 11 met behulp vaneen Lange Mars 2F. Credit: Xinhua

Maandagochtend om 01.30 uur begonnen twee Chinese taikonauten aan de langste Chinese ruimtemissie tot nu toe. Hun ruimtecapsule Shenzhou 11 werd met behulp van een Lange Mars 2F draagraket gelanceerd voor een 30 dagen durende missie. De Shenzhou 11 werd gelanceerd vanaf het Jiuquan Satellite Launch Center in Jiuquan dat in de noordwestelijke provincie Gansu ligt.

Voorafgaand aan de lancering riep één van de taikonauten: “Wij zijn er klaar voor! Geef ons instructies!”. Hij riep dit in voor een grote groep in klederdracht gehulde mensen die de Chinese minderheden vertegenwoordigden. De leider van het Chinese bemande ruimtevaartprogramma, generaal Zhang Youxia antwoordde: “Ga aan het werk” waarna de astronauten, onder het afspelen van marsmuziek, de bus namen die hen naar het lanceerplatform bracht.

China, Rusland en de Verenigde Staten zijn de enige landen die zelfstandig mensen naar de ruimte hebben gelanceerd en waar de andere landen al meer ervaring hebben in bemande ruimtereizen heeft het Chinese ruimtevaartprogramma een zeer snelle vooruitgang geboekt in een relatief kort tijdsbestek.

De lancering van de Shenzhou 11 is de zesde bemande Chinese missie. Voorheen was 14 dagen de langste periode dat er een bemanning in de ruimte verbleef.

Binnen twee dagen zullen de astronauten hun capsule koppelen aan het Tiangong 2 ruimtestation en zullen ze experimenten uitvoeren op o.a. medisch gebied en zullen ze ruimtevaart-gerelateerde technieken uittesten. Ook zullen ze testen uitvoeren die van belang zijn voor de lancering in 2018 van de kernmodule voor een groter ruimtestation. China wil over zes jaar een volledig functionerend ruimtestation hebben dat minimaal 10 jaar gebruikt kan worden.

De Shenzhou 11 werd op 17 oktober 2016 om 01.30 uur gelanceerd vanaf de lanceerbasis Jiuquan Satellite Launch Center dat aan de rand van de Gobi woestijn ligt in de noordwestelijke provincie Gansu in China. De lancering vond plaats met een Lange Mars 2F draagraket.

Zestien minuten later verklaarde Zhang de lancering een succes en las de minister van defensie Fan Changlong een boodschap van president Xi Jinping voor die de Chinese astronauten aanmoedigde om de ruime dieper en breder te verkennen.

China voer in 2003 de eerste bemande ruimtemissie uit. Ondertussen hebben Chinese astronauten al een ruimtewandeling uitgevoerd en landde de maanrover Yutu op de Maan. De Tiangong ruimtestations worden gezien als springplanken om over enige tijd een missie naar Mars uit te voeren en men denkt ook aan een bemande landing op de Maan.

De bemanning van de Shenzhou 11
De bemanning van de Shenzhou 11. Links Chen Dong en rechts Jing Haipeng. Credit: Xinhua

De bemanning van Shenzhou 11 bestaat uit de astronauten Jing Haipeng, die aan zijn derde missie is begonnen en de 37-jarige Chen Dong. Jing Haipeng zal tijdens deze missie zijn vijftigste verjaardag vieren.

China neemt geen deel aan het International Space Station omdat vooral de Verenigde Staten zich zorgen maakten over het sterke militaire karakter van het Chinese ruimtevaartprogramma. China zoekt nu internationale samenwerking voor zijn eigen programma door andere landen te helpen met het financieren van missies naar de Tiangong 2 die, eenmaal compleet, ongeveer 60 ton zal wegen en daarmee nog aanzienlijk kleiner zal zijn dan het 420 ton wegende ISS.

China heeft afgelopen juni ook een vierde lanceerbasis geopend in Wenchang op het eiland Hainan. Deze lanceerbasis werd ingewijd met de lancering van de gloednieuwe Lange Mars 7 raket die veiliger en meer milieuvriendelijker moet zijn dan de Lange Mars 5 raketten.

China ontwikkeld ook de zware Lange Mars 5 die straks de additionele modules voor de Tiangong 2 en andere zware lading moet kunnen lanceren.

Het Chinese ruimtevaartprogramma is de nationale trots van het land. De Chinezen plannen voor komend jaar 20 missies en dat in een tijd waar landen al de Verenigde Staten zoekende zijn naar een andere invulling van hun rol in de ruimte.

 

Eerste publicatie: 17 oktober 2016