Astronomisch Nieuws

China bouwt enorme radiotelesoop om de Zon te bestuderen

De Daocheng Solar Radio Telescope in aanbouw
De Solar Radio Telescope in aanbouw in het Daocheng district in de Garze Tibetaanse Autonome Prefectuur in de provincie Sichuan. De foto dateert van 29 juni 2022. Credit: China News Service

China bouwt aan ‘s werelds grootste serie radiotelescopen voor het  bestuderen van de Zon met als doel het begrip van coronale massa-ejecties (plasmawolken) die chaos op en boven de Aarde kunnen veroorzaken, te verbeteren.

De Daocheng Solar Radio Telescope (DSRT) is in aanbouw op een plateau in de provincie Sichuan in het zuidwesten van China. Wanneer voltooid omvat de opstelling 313 schotels die elk een diameter hebben van 6 meter en die een cirkel vormen met een omtrek van 3,14 kilometer.

De telescooparray zal de Zon in radiogolven bestuderen om coronale massa-ejecties (CME’s), grote uitbarstingen van geladen deeltjes uit de bovenste atmosfeer van de Zon, de corona te bestuderen.

CME’s worden geactiveerd door herschikkingen in het magnetische veld van de Zon die optreden in zonnevlekken. Wanneer ze op de Aarde worden gericht, kunnen deze uitbarstingen grote schade aanrichten aan elektriciteitsnetten, telecommunicatie en satellieten in een baan om de Aarde en zelfs de veiligheid van astronauten in gevaar brengen. aan de andere kant zijn CME’s ook verantwoordelijk voor de kleurrijke aurora’s die aan de nachtelijke hemel in de poolgebieden kunnen worden waargenomen.

Beelden van de bouw van de DSRT werden in juni vrijgegeven door de China News Service. De South China Morning Post meldde dat de bouw van de array op schema ligt om tegen het einde van het jaar te worden voltooid.

De ontwikkeling maakt deel uit van een op de grond gebaseerd monitoringsnetwerk voor de omgeving van de ruimte. Dit wordt het Chinese Meridian Project genoemd. Het project omvat ook de Chinese Spectral Radioheliograph voor het monitoren van de activiteit van de Zon. Die is momenteel in aanbouw in Binnen-Mongolië.

De radioheliograaf zal uit 100 schotels bestaan in een driearmige spiraalvormige opstelling en zal de Zon bestuderen in een bredere frequentieband dan de DSRT, voor verder Chinees onderzoek naar de Zon, zonnefysica en ruimteweer.

Het hele project heeft tot doel bijna 300 instrumenten te gebruiken die worden ingezet op 31 stations in heel China op specifieke lengte- en breedtegraden. Het project wordt geleid door het National Space Science Center (NSSC) van de Chinese Academie van Wetenschappen en omvat meer dan 10 instellingen en universiteiten in China.

Eerste publicatie: 23 augustus 2022
Bron: space.com/South China Morning Post