China geeft nieuwe foto van Mars vrij
De China National Space Administration (CNSA) gaf maandag een nieuwe foto vrij die is gemaakt door de Tianwen-1 ruimtesonde. Deze opname toont de eerste Marsrover en zijn landingsplatform op de rode planeet.
De foto is op 2 Juni 2021 gemaakt door de hoge-resolutiecamera van de orbiter van de Tianwen. In de rechter bovenhoek zijn twee heldere vlekken zichtbaar. De grootste vlek is het landingsplatform en de kleinere vlek is de Zhurong marsrover.
De Chinese Tianwen 1 missie bestaat uit een orbiter, een lander en een rover en werd op 23 juli 2020 gelanceerd. De lander, samen met de rover, kwamen op 15 mei 2021 terecht in het zuidelijke deel van Utopia Planitia. Dit is een grote vlakte op het noordelijk halfrond van Mars.
Op 23 mei reed de Zhurong rover van het landingsplatform af en startte met de verkenning van de planeet. Na de Verenigde Staten is China het tweede land dat met succes een rover op de rode planeet heeft rondrijden.
Het donkere gebied rond het landingsplatform is mogelijk ontstaan onder invloed van de motoren tijdens de landing. De symmetrische heldere strepen in noord-zuid richting van het platform zijn mogelijk afkomstig van fijn stof toen het landingsplatform zijn overtollige brandstof loosde na de landing.
De heldere vlekken in het midden van de afbeelding zijn de beschermkap van de afdalingscapsule en de parachute is tijdens de landing is afgestoten. Links beneden bevindt zich nog een heldere vlek. Dit is het hitteschild dat de capsule beschermde tijdens de afdaling.
De Zhurong rover is nu 25 martiaanse dagen aan het werk en voert wetenschappelijk overzoek uit. Een dag op Mars is ongeveer 40 minuten langer dan op Aarde.
Alle wetenschappelijke apparatuur aan boord van de rover is ingeschakeld om gegevens te verzamelen. De orbiter bevindt zich in een baan om Mars van ongeveer 8,2 uur. De orbiter dient als verbindingssatelliet tussen de rover en de Aarde.
De rover Zhurong is vernoemd naar een oude vuurgod uit de Chinese mythologie. De naam klinkt ongeveer gelijk aan de Chinese naam voor de rode planeet Huoxing – de vuurplaneet. De naam van de missie is Tianwen en dat betekent “Vragen aan de Hemel”. Het is de titel van een gedicht van de oude Chinese dichter Qu Yuan die leefde van ongeveer 340 – 278 voor Christus.
Zhurong is ontworpen voor een levensduur van minstens 90 martiaanse dagen (ongeveer 3 aardse maanden). De rover maakt driedimensionale opnames met zijn hoge resolutiecamera en hij kan de samenstelling van het oppervlak bepalen. De rover meet ook het magneetveld en de structuur van de ondergrond. Ook zoekt de rover naar sporen van waterijs en wordt het weer gemonitord.
De orbiter heeft een verwachte levensduur van minstens een Marsjaar (ongeveer 687 aardse dagen) en is uitgerust met zijn eigen wetenschappelijke instrumenten. De orbiter dient tevens als verbindingssatelliet tussen de rover op Mars en de missieleiding op Aarde.
Eerste publicatie: 8 juni 2021
Bron: Xinhua News Agency