Ruimtevaartnieuws

China is vastbesloten om taikonauten naar de Maan te sturen

Toekomstige basis op de Maan
Artist impressie van een toekomstige basis op de Maan. Credit: ESA/P. Carril

Volgens een projectleider is China vastbesloten om zijn astronauten (taikonauten genoemd in China) op de Maan te laten landen en daar een wetenschappelijk station op te zetten.

Zhou Yanfei is plaatsvervangend hoofdontwerper van het Chinese bemande ruimtevaartprogramma. Hij verklaarde onlangs dat China de bemande maanmissies wil gebruiken om wetenschappelijke onderzoeken en technologiedemonstraties uit te voeren en manieren te onderzoeken om grondstofbronnen op de Maan te ontwikkelen en de ruimtevaartcapaciteiten van het land te versterken.

In een rapport dat werd vrijgegeven tijdens de China Space Conference 2020 in Fuzhou schreef hij dat er een nieuwe golf van maanverkenningen in opkomst is in de wereld met deelnemers die streven naar duurzame missies om de kennis van over Maan te verdiepen en hulpbronnen daar te exploiteren. In tegenstelling tot andere landen moet China volgens hem vertrouwen op zijn eigen wetenschap en technologie om deze doelen te realiseren.

China is onafhankelijk in staat om zijn taikonauten op de Maan te laten landen omdat het beschikt over de technologieën en een groep goed opgeleide, innovatieve professionals en een zeer efficiënt onderzoeks- en managementsysteem, aldus Zhou.

Planners, ontwerpers en ingenieurs hebben haalbaarheidsstudies uitgevoerd en alle aspecten van het bemande maanprogramma besproken. Chinese onderzoekers zullen een lange lijst van technische en engineeringsproblemen moeten zien te overwinnen, zegt Zhou.

De bestaande Chinese draagraketten zijn niet krachtig genoeg om landingsmissies naar de Maan uit te voeren. De bemande ruimteschepen uit de Shenzhou-serie zijn ook niet geschikt voor expedities naar de Maan. China heeft ook nog geen maanlandingscapsule.

De ondersteuningssystemen op Aarde zijn ontworpen voor operaties in een lage aardbaan in plaats van op het maanoppervlak. Bovendien hebben Chinese astronauten ook geen ervaring in het werken op een buitenaards object.

De eerste stap is de ontwikkeling van een krachtige draagraket.

Volgens Zhou hebben Chinese wetenschappers twee benaderingen bekeken: het maken van een nieuwe raket voor zware ladingen die in staat is een lading van meer dan 35.000 kilogram in een transportbaan naar de Maan kan brengen. Of het aanpassen van de nieuwe generatieraket ontworpen voor het vervoer van astronauten, die momenteel al in ontwikkeling is.

De Chinese onderzoekers geven de voorkeur aan de laatste benadering omdat het ontwerp en de bouw gemakkelijker kan zijn en de raket dus ook eerder operationeel kan worden.

De raket zou gebruikt moeten worden om astronauten en onderdelen in een baan om de Maan te brengen om daar een landingscapsule in elkaar te zetten die de astronauten verder naar de Maan brengt, aldus Zhou.

De nieuwe raket wordt ontworpen aan de China Academy of Lunch Vehicle Technology. Het grootste onderdeel zal 87 meter lang worden met een diameter van 5 meter. De nieuwe raket is hiermee bijna twee keer zo groot als de Lange Mars 5. Deze laatste is het werkpaard van de Chinese ruimtevaart.

Het gigantische gevaarte zal een startgewicht hebben van ongeveer 2200 ton en dat is drie maal zo veel als dat van de Lange Mars 5. De raket moet in staat zijn om een ruimtevaartuig van 25.000 kilogram richting de Maan te sturen.

Eerste publicatie: 21 september 2020
Bron: Xinhua News Agency