Ruimtevaartnieuws

China lanceert 3 astronauten voor halfjaarse missie

China heeft op 15 oktober 2021 3 astronauten naar zijn ruimtestation gelanceerd. Ze zullen er een recordtijd van 6 maanden gaan verblijven en het ruimtestation verder gaan afbouwen.

lancering van de Shenzhou-13
De bemande Shenzhou-13 bovenop de Lange Mars 2F draagraket. de lancering vond plaats op 15 oktober om 18:25 uur Nederlandse tijd vanaf het Jiuquan Satellite Launch Center in de Gobi woestijn. Credit: Xinhua.

De Shenzhou-13 werd met behulp van een Lange Mars 2F raket gelanceerd. Die lancering vond 15 oktober om 18:25 uur Nederlandse tijd plaats. Aan boord van de Shenzhou-13 twee mannen en een vrouw. Zij vormen de tweede bemanning van het Chinese ruimtestation. De eerste bemanning werd in april 2021 gelanceerd en verbleef drie maanden in de ruimte.

Onder de nieuwe bemanning twee Chinese veteranen. Zhai Zhigang (55 jaar) en Wang Yaping (41 jaar) en Ye Guangfu (41) voor wie het de eerste reis naar de ruimte is.

De bemanning werd uitgezwaaid door een militaire band en supporters die “Ode aan het Moederland” zongen. Hiermee werd de nationale trots onderstreept die China stopt in zijn ruimtevaartprogramma. Een programma dat de laatste jaren steeds sneller geavanceerder wordt.

De nieuwe bemanning zal drie ruimtewandelingen uitvoeren om apparatuur te installeren en voorbereidingen te treffen voor verdere uitbreiding van het ruimtestation. Daarnaast zullen ze experimenten uitvoeren in de Tianhe module.

Het Chinese ruimtevaartprogramma wordt door militairen gerund en zal, om het ruimtestation af te bouwen, de komende twee jaar nog meerdere bemanningen naar het ruimtestation sturen  

Er zullen nog twee secties worden toegevoegd, Mengtian en Wentian. Hierna zal het ruimtestation ongeveer 66 ton wegen. Dit is een fractie van het ISS waarvan de bouw begon met de eerste lancering in 1998 en dat ongeveer 450 ton weegt als het klaar is.

De bemanning van de Shenzhou-13
Van links naar rechts de Chinese astronauten Zhai Zhigang, Wang Yaping en Ye Guangfu die wuiven voordat ze naar de Shenzhou-13 worden gebracht. Kort nadat de driekoppige bemanning was gelanceerd herhaalde China nogmaals zijn bereidheid tot internationale samenwerking en een vredig gebruik van de ruimte.

De twee resterende Chinese modules moeten voor eind 2022 worden gelanceerd tijdens het verblijf van de nog te benoemen Shenzhou-14 bemanning.

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken bevestigde gisteren nogmaals het belang van samenwerking met andere landen bij het vredig gebruiken van de ruimte.

Voornamelijk door bezwaren van de Verenigde Staten mocht China niet meedoen met het International Space Station. China ontwikkelde hierop eerste twee prototypes van zijn ruimtestation alvorens aan de definitieve Tiangong-versie te beginnen.

Landen als Duitsland, Zweden, Frankrijk, Rusland en Italië werken wel samen met China. China heeft de wens uitgesproken om ook buitenlandse astronauten te mogen verwelkomen in hun ruimtestation als dat volledig operationeel is.

Sinds 2003 heeft China zeven bemande missies gelanceerd met in totaal 14 astronauten aan boord. Het is het derde land, na de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, dat zelfstandig een mens in de ruimte bracht. Tot nu toe zijn er twee Chinese astronauten die twee keer hebben gevlogen.

China heeft ook zijn werk aan de verkenning van de Maan en Mars uitgebreid. Het land heeft een rover op de relatief onbekende verre zijde van de Maan geplaatst, gesteente van de Maan naar de Aarde gebracht. Dit was het eerste gesteente sinds de maanprogramma’s van de jaren ‘70 van de vorige eeuw.

Dit jaar werd ook de Tianwen-1 ruimtesonde naar Mars gelanceerd. Deze had de Zhurong rover aan boord die inmiddels over de rode planeet rijdt.

Andere Chinese missies die in voorbereiding zijn willen materiaal van een asteroïde naar de Aarde halen en nog meer materiaal van de Maan ophalen. Daarnaast heeft China de ambities uitgesproken om mensen naar de Maan te brengen en er mogelijk een wetenschappelijke basis te bouwen. Voor dit laatste is echter nog geen tijdslijn afgegeven. Ook zou het land werken aan een geheim ruimtevliegtuig.

Eerste publicatie: 16 oktober 2021
Bron: Xinhua en anderen