Ruimtevaartnieuws

China lanceert bemande Shenzhou 15 naar ruimtestation

China heeft vandaag, 29 november 2022, de bemande Shenzhou-15 gelanceerd richting hun nieuwe ruimtestation. Aan boord drie astronauten die hun drie collega’s in het ruimtestation zullen aflossen.

De Shenzhou-15 werd met behulp van een Lange Mars-2Y Y15-raket gelanceerd.
De Shenzhou-15 werd met behulp van een Lange Mars-2Y Y15-raket gelanceerd. De lancering vond plaats om 16:08 uur Nederlandse tijd vanaf het Jiuquan Satellite Launch Center in het noordwesten van China.

De Shenzhou-15 werd met behulp van een Lange Mars-2Y Y15-raket gelanceerd. De lancering vond plaats om 16:08 uur Nederlandse tijd vanaf het Jiuquan Satellite Launch Center in het noordwesten van China.

Ongeveer 10 minuten na de lancering scheidde de Shenzhou-15 zich van zijn raket en kwam in zijn beoogde baan. De bemanning is volgens het China Manned Space Agency (CMSA) in goede gezondheid en de lancering is succesvol verlopen.

Na het in de juiste baan komen zal de Shenzhou-15 automatisch zijn weg zoeken en koppelen aan het ruimtestation Tiangong.

Voor het eerst in de Chinese ruimtevaartgeschiedenis zullen twee bemanningen elkaar in de ruimte aflossen. De Shenzou-14 bemanning is sinds juni aan boord van Tiangong.

Zes astronauten in een baan om de Aarde

De bemanning van Shenzhou-14 zal de werkoverdracht in een baan om de Aarde binnen een week afronden en vervolgens terugkeren naar de Dongfeng landingsplaats in de autonome regio Binnen-Mongolië in het noorden van China.

Tijdens de rotatie van de twee groepen zullen ze een werkoverdracht voltooien met betrekking tot de status van het ruimtestation, materialen en de experimentele projecten. Ondertussen zal de bemanning van Shenzhou-14 ook relevante voorbereidingen treffen voor hun terugkeer.

Met zes astronauten in een baan om de Aarde is het wel een uitdaging om middelen zoals ruimte, apparatuur en materialen rationeel toe te wijzen voor een efficiënt gebruik.

Er zijn twee sets keukenapparatuur waardoor de zes tegelijkertijd een maaltijd kunnen bereiden en eten met elkaar kunnen delen. Daarnaast zijn twee modules van het ruimtestation uitgerust met twee sanitaire ruimtes en zes slaapgedeeltes die allemaal onafhankelijk van elkaar gebruikt kunnen worden.

Ook wordt de verwerkingscapaciteit van het omgevingscontrole- en levensondersteunende systeem vergroot om aan de maximale vraag van zes personen te kunnen voldoen.

Om de veiligheid van astronauten te waarborgen is er bovendien een noodevacuatiestrategie uitgewerkt op basis van de situatie van twee gekoppelde ruimtecapsules.

Intensieve taken

De Shenzhou-15-missie zal de laatste fase van de bouw van het ruimtestation afronden en de eerste fase van de toepassing en ontwikkeling ervan inluiden. Tijdens hun missie van zes maanden zal de bemanning van de Shenzgou-15 tests uitvoeren met betrekking tot langdurig verblijf in het, uit drie modules bestaande, Chinese ruimtestation.

De bemanning zal ook 15 kasten voor wetenschappelijke experimenten ontgrendelen, installeren en testen en meer dan 40 experimenten en testen uitvoeren op het gebied van ruimtewetenschappelijk onderzoek en toepassing van ruimtegeneeskunde en ruimtetechnologie. Ze zullen drie tot vier keer extravehiculaire activiteiten (EVA’s = ruimtewandelingen) uitvoeren.

Het is de 27ste vlucht sinds het bemande ruimtevaartprogramma van het and werd goedgekeurd en gestart en de vierde bemande missie voor het Chinese ruimtestationproject.

Het succes van de lancering markeert de voltooiing van alle 12 geplande lanceringsmissies voor de constructie van het ruimtestation.

Het ruimtestation bevindt zich nu in een stabiele situatie met alle apparatuur die goed functioneert

Eerste publicatie: 29 november 2022
Bron: Xinhua