China lanceert Gaofen 6 en Luojia 1

Lancering lange Mars 2D
Lancering van de Lange Mars 2D met aan boord de Gaofen 2 en de Luojia 1 satellieten. De lancering vond plaats op 2 juni 2018 om 4.13 uur UT vanaf de lanceerbasis JSLC in de Chinese provincie Gansu. Credit: Xinhua/Wang Jiangbo

China heeft op 2 juni 2018 een Lange Mars 2D gelanceerd met aan boord de Gaofen 6 aardobservatiesatelliet en de Luojia 1 Cubesat. De lancering vond plaats om 4.13 uur UT vanaf lanceercomplex LC9 van het Jiuquan Satellite Launch Center in de Chinese provincie Gansu.

De lancering stond oorspronkelijk gepland voor 2017 maar werd verplaatst naar juni 2018. Waarom de lancering werd verplaatst heeft China nooit uit de doeken gedaan.

Over de lancering zelf is erg weinig bekend. Tijdens de eerste fase van de missie werd de raket aangedreven door de YF-21C hoofdmotor die een stuwkracht heeft van 2962 kilo Newton. Deze trap werd na drie minuten ontkoppeld waarna de tweede trap het overnam. Deze bevat een cluster van YF-24C motoren die de raket richting de gewenste baan duwde.

Het tijdsverloop van de vlucht is onduidelijk. Beijing heeft alleen vrijgegeven dat beide satellieten in een zon-synchrone baan zijn geplaatst en dat betekent dat de satellieten ongeveer 10-20 minuten na de lancering in hun baan zijn gekomen. Het staatspersbureau Xinhua gaf twee uur na de lancering aan dat de missie succesvol was. Xinhua deelde mede: “China heeft zaterdag een nieuwe aardobservatiesatelliet, Gaofen 6, gelanceerd die voornamelijk gebruikt zal worden voor agrarisch onderzoek en het monitoren van natuurrampen.”

De voornaamste lading is de Gaofen 6 aardobservatiesatelliet en die is ontwikkeld door de Shanghai Academy of Spaceflight Technology (SAST). Gaofen 6 is gebaseerd op het CAST2000 platform en weegt ongeveer 1064 kilogram. De satelliet is uitgerust met uitvouwbare zonnepanelen en is ontworpen voor een levensduur van minimaal acht jaar.

Volgens het Chinese SASINT (State Administration of Science, Technology and Industry for National Defence) is de Gaofen 6 gelijk aan de Gaofen 1 maar is de satelliet wel uitgerust met betere camera’s en kunnen er ook van een groter gebied hoge resolutieopnames worden gemaakt.

Gaofen 6 gaat chlorofyl en andere voedingsstoffen in gewassen waarnemen en draagt hiermee bij aan betere schattingen van oogsten van mais, rijst, sojabonen, katoen en pinda’s. De satelliet kan droogtes en overstromingen waarnemen, landbouwkundige projecten evalueren en bossen en natte gebieden onderzoeken.

Gaofen 6 maakt deel uit van het China High-Resolution Earth Observation System (CHEOS). Dit systeem doet 24 uur per dag real-time waarnemingen en kan dit doen onder alle weersomstandigheden.

De eerste Gaofen satelliet werd in april 2013 gelanceerd en omstreeks 2020 moeten alle zeven satellieten van het CHEOS-systeem om de Aarde draaien. De gegevens van de satellieten worden voornamelijk gebruikt door het ministerie voor landbouw, het ministerie voor milieubescherming en het ministerie voor land en natuurlijke hulpbronnen.

De Luojia 1 is ontwikkeld door de universiteit van Wuhan. Het is een Cubesat ontwikkeld voor aardobservatie. De kleine satelliet is uitgerust met een camera die een resolutie op de grond haalt van 100 meter en die moet gaan dienen als een prototype voor een toekomstige serie van 60-80 satellieten.

De Lange Mars 2D raket die de lancering uitvoerde is een tweetraps raket die door de Shanghai Academy of Spaceflight Technology is ontwikkeld. Dit type wordt voornamelijk gebruikt om satellieten in een lage aardbaan te brengen. De raket heeft een lengte van 41,15 meter en kan een ladingen tot 3500 kilogram in een lage aardbaan brengen en 1300 kilogram in een zon synchrone baan. De raket werd op 9 augustus 1992 voor het eerst gelanceerd vanaf het Jiuquan Satellite Launch Center. Destijds werd een Fanhui Shei Weixing FSW-1 satelliet gelanceerd.

De lancering van 2 juni 2018 was de 276ste lancering van een raket uit de Lange Mars serie en de 16de missie van China dit jaar. De volgende lancering staat gepland voor 10 juni 2018, dan zal een Lange Mars 3A de Fengyun 2H meteorologische satelliet lanceren.

 

Eerste publicatie: 3 juni 2018
Bron: GBTimes, Xinhua, Astrowatch