Ruimtevaartnieuws

China lanceert lading vracht naar nieuwe ruimtestation

Lancering Tianzhou-2
Een Chinese Lange Mars 7 lanceert de Tianzhou-2 vrachtmodule naar de kernmodule Tianhe van het in aanbouwzijde ruimtestation Tiangong. De lancering vond plaats op 29 mei 2021 vanaf het Wenchang Satellite Launch Center op het eiland Hainan. Credit: China Manned Space Engineering Office.

China heeft vandaag vanaf het Wenchang Satellite Launch Center in Hainan de Tianzhou-2 vrachtcapsule gelanceerd. Deze lancering vond plaats om 14:55 uur Nederlandse tijd en werd gedaan met een Lange Mars 7 raket. Eenmaal in de ruimte werden volgens het China Manned Space Engineering Office de zonnepanalen correct ontvouwen.

De onbemande Tianzhou-2 heeft 4,7 ton nuttige lading aan boord en 1,95 ton brandstof. Als alles volgens plan verloopt zal de vrachtcapsule naar de 22,5 ton zware Tianhe kernmodule brengen. Deze module werd op 28 april 2021 naar een lage aardbaan gelanceerd.

De levering dient als voorbereiding op de aankomst van de eerste astronauten. Als alles volgens planning verloopt dan zal de komende maand al de driepersoons Shenzhou-12 gelanceerd worden.

Tianhe (Hemelse Harmonie) is de kernmodule van het eerste Chinese ruimtestation. Het zal uit drie modules van in totaal 66 ton bestaan en het is de bedoeling dat het eind 2022 gereed is. In totaal zijn er 11 lanceringen nodig om het ruimtestation te bouwen en te bevoorraden. Van die 11 lanceringen zijn er dus nu 2 gedaan.

Tianzhou-2 voor de lancering
De Tianzhou-2 vrachtmodule tijdens de voorbereidingen voor de lancering. Credit: CASC

China werd al 30 jaar aan zijn ruimtestation. Het land heeft de laatste tien jaar veel ervaring opgedaan. In september 2011 werd het eerste prototype, Tiangong-1, gelanceerd. In 2012 en 2013 werd dit ruimtestation twee keer door een driekoppige bemanning bewoond. Beide bemanningen verbleven 2 weken in het ruimtestation.

In september 2016 lanceerde China de Tiangong-2 en stuurde in oktober 2016 3 astronauten gedurende 3 maanden er naar toe. In april 2017 koppelde de Tianzhou-1 met Tiangong-2 en werden er gedurende vijf maanden een serie koppel- en brandstofbevoorradingsoefeningen gedaan.

Deze twee prototypes bevinden zich nog in een baan om de Aarde. In april 2018 viel Tiangong-1 ongecontroleerd naar de Aarde en verbrandde boven de Stille Oceaan. In juli 2019 onderging Tiangong-2 hetzelfde lot maar nu wist de vluchtleiding het terugvallen naar de Aarde beter gecontroleerd uit te voeren.

Net zoals gebeurde tijdens de lancering van Tiangong-1 kwam de hoofdtrap van de Lange Mars 5B die de Tianhe module lanceerde, ongecontroleerd terug naar de Aarde. De brokstukken kwamen na 10 spannende dagen in de ruimte op 8 mei 2021 neer in de Indische Oceaan. Het leidde tot veel verontwaardiging in de internationale gemeenschap die China van onverantwoord gedrag beschuldigden.

Met de lancering van de Tianzhou-2 is dit iet gebeurd. De eerste trap van de Lange Mars 7 komt niet in een baan maar valt in een vooraf bepaald gebied neer in de oceaan.

De lancering van vandaag was oorspronkelijk gepland voor 19 mei 2021 maar werd wegens vermoedelijk technische problemen naar achteren geschoven.

Eerste publicatie: 29 mei 2021
Bron: Xinhua