Ruimtevaartnieuws

China lanceert nieuwe raket als voorbereiding op reizen naar de Maan

Lancering Chinese Lange Mars 5B raket
Lancering van China’s nieuwe Lange Mars 5B-raket vanaf de lanceerbasis in Wenchang op het eiland Hainan. Credit: Tu Haichao/Xinhua

China heeft op 5 mei 2020 met succes een nieuwe raket en een prototype van zijn nieuwe ruimtevaartuig gelanceerd. Het is een belangrijke test in de ambities van het land om een permanent bewoond ruimtestation te bouwen en astronauten naar de Maan te sturen.

De Lange Mars 5B-raket werd vanaf de lanceerbasis in Wenchang op het zuidelijke eiland Hainan gelanceerd. Acht minuten later werd het onbemande prototype van het ruimtevaartuig met succes ontkoppeld en kwam dit in de bedoelde baan. Ook een testversie van de capsule die vracht terug met brengen werd met succes ontkoppeld.

Het ruimtevaartuig zal op enig moment astronauten naar het nog te bouwen Chinese ruimtestation moeten brengen. China wil dit ruimtestation medio 2022 klaar hebben. Uiteindelijk zal de capsule ook ingezet moeten worden voor reizen naar de Maan.

De ruimtecapsule moet plaats bieden aan maximaal zes personen.

De missie gaat essentiële technologieën testen zoals de controle over de ruimtecapsule tijdens de terugkeer in de atmosfeer, het hitteschild en enkele andere zaken.

Tot nu toe zijn de Verenigde Staten het enige land dat met succes mensen naar de Maan heeft gebracht. China is bezig aan een snelle opmars in de ruimte. Het land heeft heel snel de technologie ontwikkeld en de kennis opgedaan om mensen te lanceren, satellieten in een ban om de Aarde te brengen en een autootje op de verre zijde van de Maan te laten rijden.

849 Ton

De succesvolle eerste vlucht van de 54 meter grote Lange Mars 5B, die een lanceergewicht heeft van ongeveer 849 ton, moet China geruststellen na eerdere mislukkingen met een Lange Mars 7A in maart van dit jaar en een mislukte lancering van een Lange Mars 3B in april 2020.

De Verenigde Staten hebben sinds de pensionering van de space shuttles in 2011 geen eigen ruimtevaartuig om mensen te lanceren en moeten gebruik maken van de Russen om mensen naar het International Space Station te lanceren. Europa en Japan hebben helemaal geen capaciteit om mensen naar de ruimte te brengen.

Beijing heeft sinds 1999 verschillende ruimtevaartuigen gelanceerd en het vorige model, de Shenzhou, was vormgegeven met de Russische Sojoez als voorbeeld.

De Maan en verder

Naar verwachting begint de bouw van het ruimtestation Tiangong – het Hemelse Paleis – in de loop van dit jaar en moet het in 2022 volledig operationeel zijn.

Het ruimtestation zal uit drie modules bestaan en zin opgedeeld in twee compartimenten voor wetenschappelijke experimenten en ruimtes om te leven en te werken.

China wil over ongeveer 10 jaar een astronaut naar de Maan sturen en heeft ook plannen om er ene permanente basis te bouwen.

In januari 2019 werd China het eerste land dat een geslaagde landing maakte op de verre zijde van de Maan. Deze Chang’e 4 missie is nog steeds operationeel en de bij de missie behorende maanrover heeft inmiddels meer dan 450 meter afgelegd op de Maan.

De volgende grote uitdaging voor China is een missie naar Mars. De lancering daarvan wordt dit jaar nog verwacht.

Op verschillende terreinen in de ruimte heeft China de Verenigde Staten ondertussen ingehaald maar er zijn op het gebied van missies naar bijvoorbeeld de planeten of het onderzoek van het heelal nog steeds grote verschillen.

 

Eerste publicatie: 5 mei 2020
Bron: Xinhua.net