Ruimtevaartnieuws

China lanceert verbindingssatelliet voor missie naar de andere kant van de Maan

Lancering van de Queqiao met behulp van en Lange Mars 4C vanaf het Xichang Satellite Launch Center in de Chinese provincie Sichuan. Credit: Xinhua

China heeft vandaag een verbindingssatelliet gelanceerd die nodig is voor een missie naar de andere kant van de Maan die later dit jaar van start gaat.

De Queqiao (Eksterbrug) verbindingssatelliet werd vanaf het Xichang Satellite Launch Center in de Chinese provincie Sichuan gelanceerd met behulp van een Lange Mars 4C raket. De lancering vond plaats op 20 mei 2018 om 23 uur.

De Queqiao is nu op weg naar het Aarde-Maan Lagrangepunt L2. Dit is een stabiele plek op een afstand van ongeveer 64.000 kilometer voorbij de andere kant van de Maan. De satelliet kan vanuit dit punt zowel met de Maan als met de Aarde communiceren. Eenmaal aangekomen in L2 zal de Eksterbug daar blijven wachten totdat de Chang’e 4 lander-rover op de andere kant van de Maan is aangekomen. De verwachting is dat de Chang’e 4 in november of december van dit jaar gelanceerd zal worden.

Als alles volgens plan verloopt dan zal de Chang’e 4 de eerste ruimtesonde zijn die een zachte landing zal maken aan de andere kant van de Maan. Het is de zijde van de Maan die we nooit kunnen zien en dit komt doordat de Maan in een gebonden rotatie om de Aarde draait. De Queqiao bevindt zich op een dusdanige positie dat die als doorgeefluik kan dienen voor de signalen van en naar de Aarde. De lander kan dit niet zelf doen want de Maan die tussen hem en de Aarde zit verhindert dit.

Queqiao heeft ook een Nederlands radioastronomisch experiment bij zich; de Netherlands-China Low-Frequency Explorer (NCLE) die op zoek gaat naar radiostraling uit de jeugd van het heelal en daarnaast ook het ruimteweer bestudeerd en de radio omgeving van het Aarde-Maansysteem in kaart brengt. De NCLE is een onderzoeksexperiment dat bedoeld is om ontwerp en ontwikkeling van toekomstige radio-instrumenten in de ruimte of op de Maan te onderzoeken.

Naast de NCLE zijn er ook twee microsatellieten gelanceerd, de Longjiang-1 en de Longjiang-2. Ook deze satellieten doen radioastronomisch onderzoek.

De beide Longjiang-satellieten werden ontwikkeld door het Harbin Institute of Technology. Harbin lig tin de Chinese provincie Heilongjiang. De naam betekent Zwarte Draak-rivier en het is de Chinese naam voor de rivier die de Russen de Amoer noemen en die deels de Chinees-Russische grens bepaalt. Longjiang betekent in het Chinees “Drakenrivier”.

Om nog even verder te praten over de namen: “Queqiao” betekent “brug van eksters” of “eksterbrug” en dit is een verwijzing naar een Chinese legende waarin eksters met hun vleugels tijdens de zevende nacht van de zevende maan maand een brug vormen voor Zhi Ni, de zevende dochter van de godin van de Hemel. Ze kon via eenmaal per jaar via deze brug haar geliefde echtgenoot ontmoeten waarvan de door de Melkweg is gescheiden.

Chang’e is de Chinese godin van de Maan. Het onbemande Chang’e programma loopt al meer dan tien jaar en vestigt mijlpaal na mijlpaal. De Chang’e 1 en Chang’e 2 missies lanceerden in 2007 en 2010 sondes in een baan om de Maan. Chang’e 3 plaatste i december 2013 een lander op de Maan en een kleine rover (Yutu, het Jade Konijn). Volgend jaar zal de Chang’e 5 T1 missie een kleine capsule in een baan om de Maan sturen en daarna weer terug laten keren naar de Aarde. Deze T1-missie is de voorbereiding op de Chang’e 5 missie waarbij er materiaal van de Maan naar de Aarde gebracht moet worden. Deze laatste missie zal medio volgend jaar gelanceerd gaan worden.

Op de lange termijn streeft China naar een permanente aanwezigheid op de Maan. Binnen ongeveer 10 jaar wil China een onbemand onderzoeksstation op de Maan hebben staan en omstreeks 2050 moet er een bemande onderzoeksbasis op de Maan operationeel zijn. Deze basis moet door robots worden bediend maar zal regelmatig door mensen worden bezocht.

 

Eerste publicatie: 21 mei 2018
Bron: Xinhua