Astronomisch Nieuws

China onthult plannen voor de grootste optische telescoop in Azië

De Universiteit van Beijing wil de grootste optische telescoop van Azië bouwen en de kloof qua astronomische capaciteiten met de rest van de wereld dichten.

Een tekening van de uiteindelijke vorm van de Expanding Aperture Segmented Telescope
Een tekening van de uiteindelijke vorm van de Expanding Aperture Segmented Telescope (EAST). Image credit: Peking University

Het project heeft tot doel om omstreeks2024 een eerste telescoop te bouwen met een spiegeldiameter van 6 meter. Omstreeks 2030 moet die spiegel worden vergroot tot 8 meter. Het project, dat in het Engels de Expanding Aperture Segmented Telescope (EAST) wordt genoemd, wordt geleid door de universiteit van Beijing.

De telescoop zal de waarnemingsmogelijkheden van China op het gebied van optische astronomie aanzienlijk verbeteren, aldus een verklaring van de universiteit van Beijing.

De afkorting EAST is passend aangezien de faciliteit de eerste optische telescoop van wereldklasse op het oostelijk halfrond zou worden. De belangrijkste faciliteiten van vandaag bevinden zich op het westelijk halfrond op locaties rond Mauna Kea in Hawaï, de Atacama woestijn in Chili en de Canarische Eilanden voor de kust van Noordwest0Afrika.

De eerste fase van het EAST-project voorziet in het bouwen van een spiegel die bestaat uit 18 zeshoekige spiegelsegmenten, die lijkt op de spiegel van de James Webb Space Telescope. De spiegel zou een diameter van ongeveer 6 meter moeten krijgen, wederom vergelijkbaar met die van de JWST.

Maar anders dan de nieuwste ruimtetelescoop, die op 1,5 miljoen kilometer in het tweede Lagrangepunt om de Aarde draait, zou EAST worden gebouwd op de Saishiteng-berg nabij de stad Lenghu. Deze stad ligt in de provincie Qinghai op het Tibetaans plateau op een hoogte van ongeveer 4200 meter.

Een schematische weergave toont de twee fasen van de spiegel van China’s voorgestelde Expanding Aperture Segmented Telescope
Een schematische weergave toont de twee fasen van de spiegel van China’s voorgestelde Expanding Aperture Segmented Telescope (EAST) Credit: Beijing University.

De tweede fase zou een ring van nog 18 zeshoekige segmenten rond de spiegel toevoegen waardoor deze omstreeks 2030 zou worden uitgebreid tot een diameter van meer dan 8 meter.

De Universiteit van Beijing schat de kosten van de telescoop op 569 – 84 miljoen euro. Qinghai News meldde vorige maand dat de werkzaamheden aan het project ordelijk verlopen.

De Universiteit van Beijing merkt op dat astronomie een belangrijke rol speelt in technologie en sociale ontwikkeling en dat de Nobelprijs voor de Natuurkunde 2020 werd toegekend aan wetenschappers die het zwarte gat in het centrum van ons sterrenstelsel met behulp van krachtige optische telescopen vonden. Hiervoor werden de Keck telescopen bovenop Mauna Kea en de Very large Telescope (VLT) in de Atacamawoestijn in Chili gebruikt.

EAST zou ook een geweldige aanvulling zijn op China’s bredere groeiende astronomische capaciteiten. Het land heeft ’s werelds grootste enkel diafragma radiotelescoop gebouwd en is van plan om eind 2023 het ruimteobservatorium Xuntian te lanceren.

Eerste publicatie: 31 december 2022
Bron: xinhua.net, Beijing University, space.com