China opent centrum om ruimteschroot te monitoren

rtist impression van ruimteschroot om de Aarde
rtist impression van ruimteschroot om de Aarde

China heeft afgelopen maandag een centrum geopend dat zich bezig gaat houden met het volgen en in kaart brengen van ruimteschroot en zogenaamde Near Earth Objects, asteroïden die de Aarde zeer dicht kunnen anderen en er eventueel mee in botsing kunnen komen.

Het centrum zal zich daarnaast bezig gaan houden met het opzetten van noodscenario’s. Data zullen gedeeld worden met de internationale gemeenschap.

Het centrum zal gebruik maken van waarneemfaciliteiten in China waarbij de eigen data samengevoegd zullen worden met de waarnemingen uit het buitenland.

Ruimteschroot is voornamelijk afval wat door mensen is geproduceerd: delen van raketten,niet meer actieve satellieten en restanten die zijn ontstaan door onderlinge botsingen. Er zwerven inmiddels meer dan 300.000 schrootdeeltjes om de Aarde heen die in grootte variëren van kleine schroefjes en moertjes tot grote delen van raketten. Ze bewegen zich met een gemiddelde snelheid van 1 0kilometer per seconde. Dat is 40 keer sneller dan een gemiddeld vliegtuig. Met die enorme snelheid kan zelfs het kleinste schrootdeeltje satellieten en ruimtevaartuigen zwaar beschadigen of zelfs vernietigen.

China heeft op dit moment 129 ruimtevaartuigen in een baan om de Aarde draaien waaronder het Tiangong-1 ruimtestation dat in 2011 voor een twee jaar durende missie werd gelanceerd

Volgens Chinese onderzoekers worden er jaarlijks ongeveer 30 incidenten gemeld waarbij ruimteschroot te dicht bij Chinese ruimtevaartuigen komen. Een afstand van minder dan 100 meter wordt als gevaarlijk beschouwd.

Bron: Xinhua, 8 juni 2015

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.

%d bloggers liken dit:

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: