Ruimtevaartnieuws

China overweegt nieuwe missie naar de verre zijde van de Maan

China overweegt een onbemande missie naar de verre zijde van de Maan te sturen om daar stenen en stof te verzamelen die teruggebracht moeten worden naar de Aarde. Dit zegt een hoge functionaris van het Chinese ruimtevaartagentschap CNSA.

Chang’e 5 neemt materiaal van de Maan.
Chang’e 5 neemt materiaal van de Maan. Opname van 2 december 2020. Credit: China National Space Administration.

De Verenigde Staten, Rusland en China hebben materiaal van de Maan naar de Aarde gebracht maar geen van hen heeft ooit monsters verkregen van de verre zijde van de Maan. Dit is de zijde die we vanaf de Aarde nooit kunnen zien.

Chinese onderzoekers hebben gesuggereerd dat het CNSA haar Chang’e-6 missie zou kunnen gebruiken om op de verre zijde te landen en monsters terug naar de Aarde te brengen. Dit vertelde Wu Yanhua, adjunct-directeur van de China National Space Administration op een persconferentie in Beijing.

Materiaal van de  verre zijde van de Maan zal wetenschappers in staat stellen meer onderzoek te doen naar de leeftijd van de verre zijde. Ze kunnen dan ook de samenstelling van de monsters analyseren om zo de kennis over de verre zijde te verbreden.

Wu legde uit dat het materiaal dat door Chang’e 5 naar de Aarde werd gebracht wetenschappers heeft geholpen om te bepalen dat er ongeveer 2 miljard jaar geleden nog steeds vulkanische activiteiten waren aan de nabije zijde van de Maan en dat monsters van de verre zijde hen in staat zouden stellen de hypothese te verifiëren dat vulkanen aan de verre zijde ongeveer 4 miljard jaar geelden inactief werden.

Om dit doel te kunnen bereiken is het volgens Wu noodzakelijk om signalen tussen de verre zijde en de Aarde te kunnen verzenden. Momenteel heeft China de Queqiao verbindingssatelliet in een baan om de Maan om signalen door te sturen tussen de Aarde en de Chang’e 4-lander en de Yutu 2-maanrover maar die satelliet zal niet lang genoeg werken om de Chang’e 6 missie te kunnen ondersteunen. Men denkt dus nog na over de haalbaarheid van een navigatienetwerk boven de Maan.

China begon zijn maanprogramma in 2004 en heeft sinds 2007 vijf robotsondes gelanceerd. De vierde in de serie, Chang’e 4, landde in januari 2019 aan de verre zijde van de Maan en werd het eerste ruimtevaartuig dat de weinig bekende zijde van de Maan van dichtbij observeerde. Zijn maanrover, Yutu 2, is inmiddels meer dan 1000 dagen actief en het is daarmee de langstwerkende maanrover tot nu toe.

De meest recente missie, de Chang’e 5, landde in december 2020 en bracht al snel 1731 gram gesteente en grond van de Maan terug naar de Aarde. Die historische prestatie kwam 44 jaar nadat de laatste monsters van de Maan naar de Aarde waren gebracht.

Volgens Wu Weiren, hoofdontwerper van het Chinese maanverkenningsprogramma, zal de zustermissie van Chang’e 6, de Chang’e 7 robotsonde, worden ingezet op de zuidpool van de Maan om daar naar water en andere hulpbronnen te zoeken.

Eerste publicatie: 30 april 2022
Bron: Xinhua News Agency