Ruimtevaartnieuws

China verliest contact met de DSLWP-A1 microsatelliet

longjiang 1 en longjiang 2
Longjiang 1 en Longjiang 2 artist impression. Credit: Harbin Institute of Technology

China heeft vermoedelijk het contact verloren met een van de twee radioastronomische microsatellieten die onlangs samen met een verbindingssatelliet voor de Chang’e 4 missie naar de Maan werden gestuurd.

De twee “Discovering the Sky at Longest Wavelengths Pathfinder” (DSLWP) satellieten, aangeduid als DSLWP-A1 en DSLWP-A2 (bijnaam Longjiang-1 en Longjiang-2, Longjiang betekent Drakenrivier) werden op 20 mei 2018 samen met de Queqiao verbindingssatelliet gelanceerd. Het drietal werd door den Lange Mars 4C raket vanaf de lanceerbasis Xichang Satellite Launch Cemter in de Chinese provincie Sichhuan gelanceerd.

De reis van de Queqiao naar het Aarde-Maan L2 Lagrange punt verliep zonder enige problemen en ook de DSLWP-A2 kwam met succes in een baan om de Maan. De DSLWP-A1 had tijdens de reis al problemen. Sinds 21 mei is er geen communicatie meer tussen de Longjiang-A1 en het grondstation in China. De problemen begonnen na een koerscorrectie om in een baan om de Maan te komen.

Radioamateurs en volgers van satellieten proberen in contact te komen met de verloren microsatelliet maar tot nu toe zonder succes. Ondertussen zwijgen de Chinese staatsmedia als het graf en worden er geen updates meer gegeven over de twee  microsatellieten.

DSLWP-A1 en DSLWP-A2 zijn twee identieke microsatellieten die door het Harbin Instiute of Technology zijn gebouwd. Ze wegen 45 kilogram per stuk, zijn 50*50*40 cm groot en ze moeten radiogolven tussen 1 megahertz en 30 megahertz gaan waarnemen vanuit een baan om de Maan. Die baan heeft dan een hoogte van 200 tot 9000 kilometer. Daarnaast zijn de twee microsatellieten beschikbaar voor testen van radioamateurs.

Chinese wetenschappers hopen dat de twee microsatellieten inzichten kunnen opleveren in de herkomst van energetische fenomenen in het heelal.

De Queqiao is ondertussen in zijn L2-punt aangekomen op een afstand van 450.000 kilometer achter de Aarde oftewel 60.000 kilometer voorbij de achterzijde van de Maan. De satelliet gaat gebruikt worden voor de verbinding van de Chang`e 4 lander en rover die in december 2018 worden gelanceerd en die onderzoek aan doen aan de achterzijde van de Maan.

 

Eerste publicatie: 3 juni 2018
Bron: GBTimes, Astrowatch