Ruimtevaartnieuws

China wil in 2022 een missie naar een komeet en een asteroïde lanceren

De baan van 2016 HO3
De asteroïde 2016 HO3 draait in een baan om de Zon maar doet dat op een dusdanige manier dat de asteroïde ook altijd in de buurt van de Aarde is. Credit: NASA/JPL-Caltech

De ruimtesonde zal een aardscheerder en een vreemde rots in de asteroïdengordel gaan onderzoeken.

China is bezig zijn onbemande onderzoeksprogramma uit te breiden tot voorbij de Maan. De Chinese Chang’e 4 ruimtesonde was de eerste ruimtesonde ooit die afgelopen januari een zachte landing maakte op de verre zijde van de Maan. Nu wil het land over drie jaar een missie lanceren die zowel een asteroïde als een komeet gaat onderzoeken.

Het huidige plan, dat nog steeds niet definitief is, gaat uit van een ruimtesonde die een bezoek zal brengen en materiaal zal verzamelen van de kleine asteroïde 2016 HO3 (ook wel Kamo’oalewa genoemd). Deze asteroïde heeft een doorsnede van slechts 41 meter en draait erg snel om zijn as. Door de baan die de asteroïde volt wordt het ook wel een quasi-maan van de Aarde genoemd. De naam Kamo’oalewa komt uit het Hawaiiaans en betekent öscillerend hemels object”. De naam werd op 6 april 2019 dor het Minor Planet Center van de Internationale Astronomische Unie toegekend.

Deze ruimtesonde zal daarna terugkeren richting de Aarde en zal een capsule afstoten die het materiaal naar de Aarde brengt. Daarna zal de ruimtesonde zijn reis vervolgen. Met behulp van de zwaartekracht van de Aarde en Mara zal daarna een bezoek worden gebracht aan komeet 133P. Deze komeet bevindt zich in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter.

Komeet 133P

Komeet 133P/Elst-Pizarro is geen typische komeet. Het is een vreemd hybride object, een zogenaamde hoofdgordel komeet. Dit is een object inde asteroïdengordel dat in het verleden een komeetachtige activiteit heeft vertoond. Het object heeft naast de komeet aanduiding 133P ook een asteroïde aanduiding: 7968 Elst-Pizarro.

Het zou kunnen gaan om een actieve asteroïde. Dit is een kosmische klasse met slechts een handjevol leden. Meer recent is ook de aardscheerder Bennu, die momenteel door de OSIRIS-Rex van de NASA wordt onderzocht, hier aan toegevoegd. OSIRIS-Rex heeft verschillende uitbarstingen van stofdeeltjes van de 500 meter grote Bennu waargenomen. Deze uitbarstingen kan men nog niet verklaren.

Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua gaat de missie ongeveer 10 jaar duren. Tijdens die 10 jaar zal de ruimtesonde heel veel gegevens verzamelen. Wetenschappers kunnen hiermee o.a. samenstelling, structuur, baan, rotatie, vormen grootte van de twee objecten veel beter bepalen.

Overige missies

China is niet het enige land dat materiaal van een asteroïde naar de Aarde toe wil halen. OSIRIS-Rex zal in september 2023 materiaal van de asteroïde Bennu afleveren. De Japanse Hayabusa2 heeft inmiddels materiaal van de 900 meter asteroïde Ryugu verzameld. Dit materiaal zal eind 2020 op Aarde worden afgeleverd. De eerste Hayabusa-missie bracht in 2010 al kleine stukjes van de asteroïde Itokawa naar de Aarde terug.

China wil ook gesteente van de Maan naar de Aarde halen. De Chang’e 5 missie zal, als alles volgens plan verloopt, december 2019 naar de Maan worden gelanceerd met o.a. als doel maanstenen terugbrengen naar de Aarde.

 

Eerste publicatie: 22 april 2019
Bron: space.com, Xinhua