Ruimtevaartnieuws

China wil in 2022 eerste zonnesatelliet lanceren

Vergelijking van de grootte van een zonnevlam met de grootte van de Aarde
Een gigantische band van heet gas barst omhoog van de Zon, de band wordt door een onzichtbare lus van magnetisme geleid. Deze opmerkelijke opname werd op 27 juli 1999 gemaakt door de SOHO, de Solar and Heliospheric Observatory. De Aarde is ingetekend om de schaal van de opname goed weer te geven. Credit: SOHO (ESA/NASA).

China wil in 2022 zijn eerste satelliet lanceren die de Zon gaat bestuderen. De missie wordt de Advanced Space-based Solar Observatory (ASO-S) genoemd.

De satelliet zal op een hoogte van 720 kilometer boven de Aarde in een zon-synchrone baan worden gebracht. Op deze manier kan de Zon 24 uur per dag in de gaten worden gehouden. De satelliet krijgt een totale massa van ongeveer 1000 kilogram en zal minstens 4 jaar lang de Zon moeten gaan bestuderen. Dit is medegedeeld door een zegsman van de Purple Mountain sterrenwacht van de Chinese Academie van Wetenschappen in Nanjing.

De belangrijkste wetenschappelijke doelen van de ruimtesonde worden het bestuderen van het magneetveld van de Zon en twee belangrijke uitbarstingen: zonnevlammen en de zogenaamde coronal mass ejections (plasmawolken als gevolg van uitbarstingen op de Zon). Onder de wetenschappelijke instrumenten bevinden zich onder andere een Full disk Vector MagnetoGraph, een Hα zonnetelescoop en een röntgencamera.

De Zon is de enige ster die we gedetailleerd kunnen bestuderen maar het overgrote deel van de straling wordt door de aardse atmosfeer tegengehouden. Alleen door ruimtesondes te lanceren kunnen we een compleet beeld krijgen van de Zon.

De Zon vertoont een 11-jarige activiteitscyclus en onze ster is net aan de 25ste begonnen. Deze zal omstreeks 2025 zijn maximum bereiken. De Chinese zonnetelescoop kan dan gedurende het maximum van de activiteit zijn waarnemingen doen.

De satelliet gaat zich ook bezig houden met voorspellingen van het weer in de ruimte. Vindt er een CME plaats dan kan de satelliet die waarnemen 40 uur voordat die bij de Aarde komt. Op die manier kunnen we ons voorbereiden op eventuele elektromagnetische schade.

Sinds de jaren ’60 zijn er meer dan 70 satellieten gelanceerd die de Zon bestudeerden. De ASO-S moet het Chinese gat in dit onderzoeksgebied gaan opvullen.

 

Eerste publicatie: 24 januari 2021
Bron: SpaceDaily