Ruimtevaartnieuws

China wil in 2025 de Tianwen 2-missie naar asteroïden lanceren

De missie zal een asteroïde bemonsteren, terugkeren naar de Aarde om daarna een tweede ruimterots te gaan bestuderen.

Artist impressie Kamo'oalewa
Een artist impressie van Kamo’oalewa in de buurt van het Aarde-Maan systeem. Credit: Addy Graham / University of Arizona.

Volgens de hoofdontwerper van de Tianwen 1 missie naar Mars is China van plan om in 2025 zijn tweede ruimtemissie te lanceren. Op 13 mei 2022 vertelde Zhang Rongqiao aan China Central Television dat de asteroïde-sonde Tianwen 2 de technische ontwikkelingsfase is ingegaan. De lancering is voorzien voor 2025.

Tianwen 1 was een grote stap voor China; het was de eerste interplanetaire missie van het land die volledig van eigen bodem was en het werd de eerste landing van China op een andere planeet. Maar ook de opvolging zal complex en uitdagend zijn.

De meer dan 10 jaar durende Tianwen 2 missie zal zich eerst richten op de kleine aardscheerder asteroïde Kamo’oalewa. Deze asteroïde zou een weggeblazen stuk van de Maan kunnen zijn. De ruimtesonde zal met behulp van een touch-and-go techniek monsters van de ruimterots verzamelen. Dit is vergelijkbaar met de door de Japanse Hayabusa 2 en de Amerikaanse OSIRIS-Rex gedemonstreerde methodiek.

Tianwen 2 zal ook een nieuwe verankeringsmethode proberen waarbij vier robotarmen worden gebruikt om op Kamo’oalewa te landen. Aan die armen worden boren bevestigd die de sonde aan het oppervlak van de 40 meter grote asteroïde zullen verankeren.

Twee jaar na de lancering zal Tianwen 2 weer bij de Aarde arriveren om zijn kostbare lading te droppen. Maar dat zal niet het einde van de missie zijn. Na het vrijgeven van zijn terugkeercapsule zal Tianwen 2 de zwaartekracht van de Aarde gebruiken om naar een ander oud overblijfsel van het zonnestelsel te reizen: een “actieve asteroïde, dit is een object met zowel eigenschappen van een asteroïde als een komeet (actieve asteroïden stonden vroeger bekend als kometen in de hoofdgordel maar die term is de laatste tijd uit de mode geraakt omdat deze lichamen de neiging hebben een meer asteroïde-achtige samenstelling te hebben).

Na de scheervlucht langs de Aarde begint de Tianwen 2 dan aan een ongeveer zeven jaar durende reis naar 311P/PANSTARRS. Eenmaal daar zal de ruimtesonde er in een baan omheen komen en de asteroïde uitgebreid onderzoeken. Hopelijk levert dit meer informatie op over de herkomst van het water op Aarde.

Bij de actieve asteroïde-fase van de missie is ook het Space Research Institute van de Russische Academie van Wetenschappen betrokken. Dit instituut werd, na een oproep in 2019 tot het indienen van voorstellen door het China National Space Administration, geselecteerd om de deeltjes- en zonnewinddetectoren te leveren.

Sinds het eind van het afgelopen decennium de eerste voorstellen werden gedaan is het missieconcept veranderd. Oorspronkelijk zou de ruimtesonde de actieve asteroïde 1339/Elst-Pizarro hebben bezocht na de eerste bemonsteringsfase. Het selecteren van het tweede doelobject was waarschijnlijk afhankelijk van wanneer de ruimtesonde gelanceerd zou worden.

De missie werd ook voorlopig “Zheng He” genoemd, naar een beroemde Chinese zeevaarder uit het begin van de 14de eeuw. Deze naam roept historische verkenningsprestaties op terwijl China aan nieuwe expedities naar de verre ruimte begint.

Op dit moment staat ook Tianwen 3 gepland om in 2028 te worden gelanceerd. Deze ruimtesonde moet monsters verzamelen van Mars en die naar de Aarde terugbrengen. Verder ligt de Tianwen 4 missie op de tekentafel. Deze missie zou een bezoek moeten gaan brengen aan Jupiter en zijn manen.

Eerste publicatie: 23 mei 2022
Bron: space.com, xinhua.net