China wil missie om materiaal van een asteroïde te verzamelen

De baan van 2016 HO3
De asteroïde 2016 HO3 draait in een baan om de Zon maar doet dat op een dusdanige manier dat de asteroïde ook altijd in de buurt van de Aarde is. Credit: NASA/JPL-Caltech

China heeft plannen om een missie uit te voeren om materiaal te verzamelen van de kleinste en meest nabije quasi-maan van de Aarde. De missie zou rond 2025 uitgevoerd moeten worden aldus een zegsman van het Chinese ruimtevaartprogramma.

Zhang Rongqiao is hoofdontwerper van het Chinese programma om Mars te verkennen. Hij zei afgelopen week, tijdens een ruimtevaartconferentie in China, dat de Chinese autoriteiten de kleine asteroïde 2016 HO3 hebben uitgekozen als doelwit voor de missie.

Het voorlopige idee is om een grote draagraket te gebruiken om een sonde die uit twee delen bestaat, een orbiter en een re-entry module, naar de asteroïde te sturen.

Na het naderen van de asteroïde zal de ruimtesonde eerste rond het kleine object gaan cirkelen en dan heel dichtbij erboven vliegen om een mechanische arm te gebruiken om materiaal van het oppervlak te verzamelen. Met dat materiaal aan boord komt de sonde terug naar een baan om de Aarde en laat de re-entry module los. Deze module zal samen met het verzamelde materiaal op Aarde vallen.

De orbiter zal vervolgens verder reizen naar de komeet 133P/Elst-Pizarro. Deze komeet bevindt zich in de hoofdgordel tussen Mars en Jupiter.

Asteroïde 2016 HO3, ook bekend als 469219 Kamo oalewa werd in april 2016 voor het eerst waargenomen door een telescoop van de Haleakala sterrenwacht op Hawaï.

Het object draait in een baan om de Zon waarbij het object altijd in de buurt blijft van de Aarde. De afstand is te groot om het als een maan van de Aarde te beschouwen maar het is het beste voorbeeld van een stabiel voorbeeld van een aardse begeleider oftewel een quasi-maan, aldus experts van de NASA.

Eerste publicatie: 22 september 2020
Bron: Xinhua News Agency