Ruimtevaartnieuws

China wil zijn gloednieuwe ruimtestation vergroten

Het Chinese ruimteagentschap heeft plannen onthuld om een nieuwe module te lanceren en internationale astronauten aan boord van het nieuwe ruimtestation te ontvangen.

het complete Tiangong ruimtestation
By Shujianyang – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=111045856

De bouw van het Tiangong ruimtestation is pas eind vorig jaar voltooid maar China heeft al grote plannen om zijn project in een lage aardbaan uit te breiden.

Tijdens een tentoonstelling in het National Museum of China heeft het China Manned Space Engineering Office (CMSEO) plannen onthuld om een nieuwe module te lanceren om toe te voegen aan het Tiangong Space Station. Dit meldden Chinese staatsmedia de afgelopen week. De uitbreidingsmodule wordt bevestigd aan de drie modules die zich al in lage aardbaan bevinden. Hierdoor verandert het T-vormige ruimtestation in een kruis.

Het plan is om de multifunctionele module 6 koppelpoorten te laten hebben waardoor meer ruimtevaartuigen aan het ruimtestation kunnen koppelen. China had eerder aangekondigd ruimtetoeristen naar het Tiangong te laten reizen. Die extra koppelpoorten komen dan goed van pas.

In oktober 2022 lanceerde China de derde module van Tiangong waarmee de T-vormige structuur van zijn ruimtestation met drie modules in een lage baan om de Aarde werd voltooid. De eerste module van het ruimtestation, Tianhe, werd in april 2021 in een baan gelanceerd terwijl Wentian meer dan een jaar later, in juli 2022 volgde. Zoals het er nu uitziet is Tiangong ongeveer een kwart van de grootte van het internationale ruimtestation ISS.

CMSEO-functionarissen onthulden ook plannen om internationale astronauten in Tiangong te ontvangen. Men staat op het punt deze astronauten uit verschillende landen te selecteren en te trainen om samen met Chinese taikonauten aan experimenten te werken.

Aangezien Tiangong het Chinese antwoord is op het ISS maakt het lanceren van astronauten uit verschillende landen naar het ruimtestation deel uit van het plan om het te vestigen als een internationaal knooppunt in een lage aardbaan. De ESA was van plan om een aantal van zijn astronauten naar Tiangong te sturen maar kondigde later aan dat het niet over het budget of het politieke groene licht beschikte om dat te doen.

In november 2022 lanceerde China drie van zijn astronauten naar Tiangong als onderdeel van de Shenzhou-15 bemanning. De driekoppige bemanning voerde de eerste overdracht uit aan boord van het ruimtestation en nam de taken over van de Shenzhou-14 bemanning die in juni 2022 in het ruimtestation was aangekomen.

Shenzhou-15 zal ongeveer 6 maanden aan boord van het ruimtestation doorbrengen om het klaar te maken voor gebruik. Het is niet duidelijk wanneer China van plan is zijn uitbreidingsmodule naar Tiangong te sturen maar het nationale ruimtevaartprogramma van het land heeft veel vooruitgang geboekt met zijn plannen om de aanwezigheid van het ruimtestation in een lage aardbaan te vestigen.

Eerste publicatie: 4 maart 2023
Bron: Gizmodo & anderen