Ruimtevaartnieuws

China zwijgt over lot Zhurong rover tijdens tweede verjaardag Tianwen 1-missie

Op 10 februari 2023 vierde China’s eerste interplanetaire missie zij tweede verjaardag in een baan om Mars maar het land gaf geen update over de status van de Zhurong rover.

Selfie van Zhurong en het landingsplatform
Selfie van Zhurong en het landingsplatform

De Zhurong rover van de Tianwen 1 missie werd in mei 2022 in slaapstand gezet om de naderende winter op de planeet te overleven. Zhurong had in december, omstreeks de lente-equinox, weer wakker moeten worden maar China en zijn ruimtevaartautoriteiten bleven zwijgen over de status van de rover.

De Chinese staatsmedia meldden de tweede verjaardag met korte artikelen die het onderzoek van de Tianwen 1 orbiter prezen maar noemden de Zhurong rover slechts terzijde. Er zijn tot nu toe ook geen nieuwe afbeeldingen van de rover vrijgegeven.

Zhurong zou autonoom wakker moeten worden als er aan twee voorwaarden werd voldaan. Dit betrof een temperatuur hoger dan -15 graden Celsius en een energieopwekking van meer dan 140 watt. Beide condities zouden in december moeten zijn bereikt.

Anders dan andere rovers zoals de Chinese Yutu maanrover heeft Zhurong geen radioisotope verwarmingseenheid aan boord maar maakt de rover gebruik van n-undecaan om energie op te slaan. Deze substantie absorbeert warmte en smelt gedurende de dag en stolt en geeft warmte af gedurende de nacht.

Mogelijk hebben stofstormen op Utopia Planitia het vermogen van de rover om hitte en licht te genereren aangetast. Dit zou kunnen verklaren waarom Zhurong zwijgt en biedt hoop dat de marsauto toch weer reactiveert als het warmer wordt en de wind de zonnepanelen schoon blaast.

Ondanks de problemen met de Zhurong rover is de Tianwen 1-missie een groot succes. Het is de eerste onafhankelijke Chinese interplanetaire expeditie en het land is daarmee de tweede natie die met succes een marsauto op het oppervlak van Mars heeft geplaatst.

Zowel de Tianwen 1 orbiter als de Zhurong rover hebben hun primaire missies volbracht en ze hebben internationale onderscheidingen gewonnen. Toen de Yutu maanrover begin 2014 problemen kreeg met zijn aandrijving en stilviel gaf China hierover updates vrij. Met betrekking tot de Zhurong rover op mars zwijgt het land vooralsnog.

Tianwen 1 was een van de drie missies die in februari 2021 arriveerden bij Mars. De andere twee waren de Perseverance-missie van de NASA en de Hope orbiter van de Verenigde Arabische Emiraten.

De door isotopen aangedreven Perseverance landde op 18 februari 2021. De missie is nog steeds actief. De Verenigde Arabische Emiraten hebben onlangs aangekondigd dat de Hope orbiter in een andere baan zal worden gebracht zodat die ook de maan Deimos kan gaan bestuderen.

China heeft plannen om omstreeks 2028 de Tianwen 3 -missie te lanceren. Deze missie moet materiaal van Mars naar de Aarde brengen.

Eerste publicatie: 20 februari 2023
Bron: space.com