Ruimtevaartnieuws

China’s eerste missie naar Mars heet Tianwen-1

 

Tainwen-1 wordt getest in een vacuumkamer
De Chinese Tianwen-1 wordt getest in een vacuumkamer. Credit: CCTV

China wil  dit jaar nog een missie naar Mars lanceren. Deze missie bestaat uit een orbiter, een lander en een marsautootje. Deze eerste missie is Tianwen-1 gedoopt. Dit werd afgelopen vrijdag, 24 april 2020, bekend gemaakt tijdens de Nationale Dag van de Ruimtevaart van het land.

Artist impressie Tianwen-1 op Mars
Artist impressie van de Tianwen-1 op het oppervlak van Mars. Credit: Xinhua.

De naam Tianwen komt uit een lang en oud gedicht dat “Tianwen” heet. Dit betekent “Vragen aan de hemel” en is geschreven door Qu Yuan, een van de grootste dichters van het oude China. Qu Yuan leefde van ± 340 – 278 voor Christus.

In “Tianwen” stelt Qu Yuan in versvorm verschillende vragen die betrekking hebben op de hemel, de sterren, natuurlijke fenomenen, mythes en de echte wereld. In die vragen toont hij zijn twijfels over enkele traditionele concepten en de geest van het zoeken naar de waarheid.

Volgens de China National Space Administration (CSNA) zullen alle toekomstige ruimtevaartmissies Tianwen gaan heten. Het betekent dat de Chinese natie volhardend is in het nastreven van de waarheid en wetenschap en het verkennen van de natuur en het heelal.

Loge Chinese ruimtevaartmissies
Het logo dat China heeft gekozen voor zijn toekomstige planetaire ruimtevaartmissies. Credit: Xinhua

CSNA onthulde ook het logo dat China gaat gebruiken voor zijn planetaire verkenningsmissies. In het logo de letter C van China. Die C staat ook voor internationale samenwerking (cooperation) en de capaciteit om de ruimte te betreden.

De  verkenner naar Mars moet nog in 2020 worden gelanceerd en zal bestaan uit een orbiter, een lander en een autootje dat over Mars moet gaan rijden.

Sinds 2016 is 24 april de Nationale Dag van de Ruimtevaart in China. Het land stelt zijn faciliteiten open voor het publiek en organiseert allerlei activiteiten om de bevolking te betrekken bij de ruimtevaart. Dit jaar is het 50 jaar geleden dat het land begon met de ontwikkeling van een eigen ruimtevaartindustrie.

Het hoofd van CSNA, Zhang Kejian, geeft aan dat Chinese ruimtevaartpioniers en wetenschappers de afgelopen 50 jaar talloze problemen hebben weten op te lossen en door te vertrouwen op eigen kennis en onafhankelijke innovatie grote stappen hebben gemaakt.

Volgens hem wil de CNSA graag samenwerken met de internationale gemeenschap bij het aangaan van nieuwe verkenningen in de ruimte en het oplossen van de vele mysteries die het heelal nog voor ons heeft. CNSA wil op basis van gelijkheid, wederzijds voordeel, vreedzaam gebruik en gezamenlijke ontwikkeling werken aan de menselijke welvaart.

De twee Russische bemanningsleden die momenteel aan boord zijn van het International Space Station, Anatoly Ivanishin en Ivan Wagner, stuurden felicitaties naar China.

Ze zijn van mening dat de prestaties die China de afgelopen 50 jaar heeft bereikt met het opzetten van een nationaal ruimtevaartprogramma het verdienen om erkend en gerespecteerd te worden. Ofschoon de mensheid momenteel kampt met een ernstige pandemie moeten dergelijke mijlpalen volgens de astronauten niet worden vergeten.

Uiteraard feliciteerden ook andere landen en organisaties, waaronder de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, het land.

Bron: Xinhua News Agency
Eerste publicatie: 27 april 2020