Ruimtevaartnieuws

China’s grootste raket lanceert twee satellieten

De lancering van een aangepaste Lange Mars 7A draagraket afgelopen donderdag die twee experimentele satellieten in de ruimte zette, markeert het debuut van China’s grootste raket.

lancering Lange Mars 7A
Lancering van de Lange Mars 7A vanaf het Wenchang Space Launch Center in Hainan.

De 60,7 meter hoge raket werd op donderdag 23 december 2021 gelanceerd vanaf het Wenchang Space Launch Center in Hainan. De raket plaatste de Shiyan 12-01 en 12-02 in hun banen.

De twee satellieten zijn ontwikkeld door de China Academy of Space in Beijing en zijn belast met het onderzoeken van de ruimtelijke omgeving en het uitvoeren van gerelateerde technologische testen. De naam van de satellieten betekent, vrij vertaald, “experiment”.

Het was de eerste keer dat China een enkele raket gebruikte om twee grote satellieten in hoge banen te plaatsen. Om de vlucht mogelijk te maken werden er aanpassingen gemaakt aan de raket. De originele versie van de Lange Mars 7A is 60,1 meter hoog. De raket is 1,8 meter groter dan de op een na grootste Chinese raket, de Lange Mars 2F. Het verlengen van de raket is niet eenvoudig omdat er allerhande modificaties aan de raket moeten worden gedaan.

De eerste Lange Mars 7A werd vorig jaar maart gelanceerd maar die vlucht mislukte door technische problemen. De raket voerde dit jaar in maart een tweede missie uit waarbij met succes de experimentele satelliet New Technology Demonstrator 9 in een baan om de Aarde gebracht.

Volgens de ontwerpers heeft de Lange Mars 7A een lanceergewicht van 573 ton en een kerndiameter van 3,35 meter. De raket kan een ruimtesonde van 7000 kg in een geosynchrone baan plaatsen.

Deze lancering markeerde de 45ste lancering van een Lange Mars-raket dit jaar. De raket is een van de hoekstenen van de diverse Chinese ruimtevaartprogramma’s. Alle Lange Mars raketlanceringen van dit jaar verliepen succesvol.

China heeft meer ruimtevaartmissies uitgevoerd dan ieder ander land. Dit jaar vonden er 52 orbitale lanceringen plaats.

Eerste publicatie: 27 december 2021
Bron: Xinhua News Agency