Ruimtevaartnieuws

China’s Mars orbiter fotografeert Phobos

Inhoudsopgave

De afbeelding van de grootste Marsmaan markeert de tweede verjaardag van de missie.

Tianwen 1 fotografeert de Marsmaan Phobos
Een foto van de aardappelvormige maan Phobos, de grootste van de twee manen van Mars, gefotografeerd door de Tianwen 1 orbiter. Credit: CNSA/PEC

De Chinese Tianwen 1 Mars orbiter heeft een mooie opname van de maan Phobos gemaakt. Dit ter ere van de tweede verjaardag van de missie.

Tianwen 1 maakte de opname met behulp van zijn hoge resolutiecamera. Dit is hetzelfde instrument als gebruikt werd om de landingsplaats van de Zhurong rover vast te leggen. Ten tijde dat de foto werd gemaakt was de orbiter 5100 kilometer van Phobos verwijderd. Phobos is de grootste van de twee manen van Mars.

Om de foto te kunnen maken moest Tianwen 1 zijn kijkrichting aanpassen. Daarnaast moet het juiste moment worden gekozen waarbij de beide objecten in hun eigen baan om Mars elkaar het dichtst zouden naderen. Bovendien moest de belichting van de Zon kloppen.

Phobos

De afbeelding heeft een oplossend vermogen van 50 meter per pixel. Enkele van de kenmerkende groeven op Phobos zijn zichtbaar op de opname.

Op de afbeelding is ook de krater Öpik zichtbaar. Deze krater is vernoemd naar de Estse astronoom en astrophysicus Ernst Öpik die een theorie opstelde van een wolk van kometen en ijsachtige objecten voorbij Pluto. Deze wolk is tegenwoordig bekend als de Öpik-Oort wolk.

Tianwen 1 werd op 23 juli 2o2o gelanceerd en voltooide onlangs de gestelde wetenschappelijke doelen, waaronder het in kaart brengen van het oppervlak van Mars. De orbiter heeft veel mooie opnames van de rode planeet geretourneerd.

De orbiter reisde samen met de Zhurong rover naar Mars. Deze rover landde in mei 2021 in Utopia Planitia. Zhurong is vanwege de winter op het noordelijk halfrond in een slaapstand gezet.

Eerste publicatie: 25 juli 2022
Bron: China Daily