Zonnestelsel Nieuws

Chinese Chang’e-4 inmiddels 600 aardse dagen op de verre zijde van de Maan

Chang'e 4 en Yutu 2
Chang’e 4 en Yutu 2 fotografeerden elkaar op de verre zijde van de Maan. Credit: CNSA/CLEP

De Chinese maanmissie Chang’e-4 heeft inmiddels meer dan 600 aardse dagen op de verre zijde op de Maan overleefd. De probe en de maanrover functioneren nog steeds en doen nog steeds waardevol wetenschappelijk onderzoek.

De Chinese missie is met verschillende wetenschappelijke instrumenten uitgerust om het onbekende terrein op de verre zijde van de Maan te onderzoeken. Dat heeft inmiddels verschillende wetenschappelijke publicaties opgeleverd en nieuwe inzichten over onze wachter.

Afgelopen woensdag, 30 augustus 2020, beëindigden zowel de lander als de maanrover hun 21ste werkdag op de verre zijde van de Maan. Vanwege de steenkoude nacht op de Maan worden ze in slaapstand gezet. De nacht op de Maan duurt 14 aardse dagen en gedurende die tijd is er geen zonlicht beschikbaar om via de zonnepanelen de accu’s op te laden, aldus het Lunar Exploration Space Program Center van de China National Space Administration.

Woensdag 30 augustus was het de 600ste dag op de Maan voor de missie en de maanrover Yutu-2 heeft in die periode 519,2 meter afgelegd.

Deze Yutu-2 was ontworpen voor een levensduur van drie maanden. Die levensverwachting heeft de maanrover al royaal overtroffen. Yutu-2 is de langst werkende rover op de Maan ooit.

Met behulp van de data die door de Cheng’e-4 missie naar de Aarde zijn gezonden hebben Chinese onderzoekers o.a. belangrijke voortuitgang geboekt over onze kennis over de geologische evolutie van de Maan.

Eerste publicatie: 1 september 2020
Bron: Xinhua News Agency