Ruimtevaartnieuws

Chinese Chang’e-4 missie heeft al 500 dagen overleeft op de verre zijde van de Maan

De Chinese maanrover Yutu-2 kort na het verlaten van de maanlander Chang'e-4
Yutu-2 kort na het verlaten van de maanlander Chang’e-4

De Chinese Chang’e-4 ruimtesonde heeft inmiddels meer dan 500 aardse dagen overleefd op de verre zijde van de Maan. De ruimtesonde verricht daar wetenschappelijk onderzoek op nog nooit eerder onderzocht terrein.

Na de extreem koude nacht op de Maan hebben de lander en de maanrover van de Chang’e-4 missie hun werk voor de 18de maan-dag hervat.

Zowel lander als rover werden afgelopen weekend wakker. Beiden functioneren, volgens het Lunar Exploration and Space Program Center van de China National Space Administration, normaal.

De Chang’e-4 missie werd op 8 december 2018 gelanceerd. De missie landde op 3 januari 2019 in de Von Karman krater. Deze krater bevindt zich in het Aitken Bassin aan de zuidpool van de verre zijde van de Maan.

Een dag op de Maan komt overeen met 14 aardse dagen, de nacht is uiteraard even lang. De Chang’e-4 missie gaat, als gevolg van te weinig zonlicht, tijdens de extreem koude nacht in een slaapstand.

De maanrover Yutu-2, Jade Konijn-2, heeft inmiddels 447,68 meter gereden en is nu ongeveer 292 meter verwijderd van de lander. De rover heeft wetenschappelijk onderzoek verricht aan maanstenen, de maangrond en enkele inslagkraters.

Wetenschappers hebben de Lunar Penetrating Radar aan boord van Yutu-2 gebruikt om de geologische structuur tot een diepte van 40 meter te bestuderen. Uit de structuur van de bodem kunnen geologen de evolutie van de Maan herleiden

Yutu-2 is ook uitgerust met een infrarood spectrometer. Deze kan gebruikt worden om de samenstelling van materialen aan de verre zijde van de Maan te ontrafelen. Men weet nu dat de mantel van de Maan rijk aan olivijn is. Ook deze kennis draagt bij aan ons kennis over het ontstaan en de evolutie van de Maan.

Tot de wetenschappelijke taken van de Cheng’e-4 missie behoren onder andere het uitvoeren van radiowaarnemingen op laagfrequente golflengtes. Het onderzoeken van het terrein en de landformaties. Het bepalen van de mineralogische samenstelling en de ondergrondse structuur van de maanbodem en het meten van neutrale straling en neutrale atomen.

China werkt tijdens deze missie samen met Nederland, Duitsland, Zweden en Saoedi-Arabië. Deze landen hebben wetenschappelijke instrumenten geleverd voor de missie en werken met de Chinezen samen bij het verwerken van de data.

China wil in juli 2020 zijn eerste missie naar Mars lanceren. Deze missie is Tianwen-1 gedoopt. Omdat er wijzigingen aan de communicatiefaciliteiten op Aarde worden doorgevoerd zullen zowel lander als rover in-situ metingen uitvoeren tijdens de 18de dag op de Maan.

Eerste publicatie: 19 mei 2020
Bron: Xinhua