Chinese Chang’e 5 bereikt een baan om de Maan
De Chinese Chang’e 5 ruimtesonde is in een baan om de Maan gekomen. Het is de start van een historische poging om materiaal van de Maan te verzamelen en dit terug te brengen naar de Aarde.
De 8200 kilogram zware Chang’e 5 werd op maandag 23 november 2020 gelanceerd vanaf de Wenchang Spacecraft Launch Site op het eiland Hainan en bereikte na een reis van 112 uur op 28 november de Maan.
Op een afstand van ongeveer 400 kilometer van de Maan werd de hoofdmotor van de Chang’e 5 ontstoken om de ruimtesonde in een baan om onze wachter te krijgen. De motor met een stuwkracht van 3000 Newton werd gedurende 17 minuten afgevuurd. Dit zorgde voor voldoende vertraging om de ruimtesonde door de zwaartekracht van de Maan te laten invangen.
Deze beweging is een belangrijke stap in de 23 dagen durende Chang’e 5 missie die als doel heeft verse monsters van de Maan naar de Aarde te halen. Deze monsters moeten midden december worden afgeleverd. Het is de eerste missie van deze soort sinds de Luna 24 missie van de Sovjet-Unie in 1974.
Tijdens zijn reis naar de Maan konden radioamateurs de ruimtesonde volgen en ze konden zelfs gegevens die terug werden gestuurd naar de Aarde decoderen. Dit resulteerde in een opname van een door zonlicht beschenen zonnepaneel.
Binnenkort zal de lander worden losgekoppeld van de orbiter. Deze lander zal in de buurt van Mons Rümker op het westelijk halfrond van de Maan landen. China heeft nog geen datum en tijd van deze landingspoging vrijgegeven.
Mons Rümker is een berg in de grote vulkanische vlakte van Oceanus Procellarum (de oceaan der stormen). Sommige gebieden rond de plek bestaan volgens wetenschappers uit gesteente dat ongeveer 1 miljard jaar oud is. Men neemt aan dat deze gebieden zijn ontstaan tijdens geologisch recent vulkanisme en daarom minder kraters vertonen dan de oudere gebieden op de Maan. Het materiaal dat de Apollo-missies van de NASA en de Russische Luna-missies verzamelden was allemaal meer dan 3 miljard jaar oud.
De lander is uitgerust met een boor en een schep. Tezamen zullen deze twee ongeveer 2 kilogram maanmateriaal verzamelen dat in een container wordt geplaatst aan boord van een module bovenop de lander. Ongeveer twee dagen na de landing zal deze module opstijgen en koppelen met de orbiter die wacht in een baan om de Maan.
Eenmaal gekoppeld zal de container met materiaal in een aparte capsule worden geplaatst die is verbonden met de orbiter. De orbiter zal hierna terugreizen naar de Aarde en na ongeveer 4,5 dag deze capsule laten afdalen in de atmosfeer van de Aarde.
Als alles volgens plan verloopt zal de capsule aan een parachute tussen 15 en 17 december 2020 landen in een afgebakend gebied in Binnen-Mongolië.
Door monsters van de Maan te bestuderen kunnen wetenschappers de ouderdom van de rotsen bevestigen. Dit gaan ze doen met behulp van radiometrische dateringsmethodes. Dit zou wetenschappers in staat stellen om soortgelijke kratergebieden op grote rotsachtige lichamen in het zonnestelsel te vergelijken om zo nauwkeurige schattingen te kunnen maken van hun leeftijd en geschiedenis.
De missie is de zesde en tot nu toe meest gecompliceerde Chinese maanmissie. Het land heeft twee maanorbiters, Chang’e 1 en Chang’e 2, gelanceerd en twee landers en rovers tijdens de Chang’e 3 en Chang’e 4 missie. De nog steeds gaande Chang’e 4 missie is de eerste missie ooit die een zachte landing maakte op de verre zijde van de Maan. Dit was begin 2019.
De Chang’e 5T1 missie oefende in 2014 een terugkeer met hoge snelheid van de Maan en een terugkeer in de aardse atmosfeer. Deze missie bracht ook de landingsplek voor de huidige Chang’e 5 missie goed in kaart.
Eerste publicatie: 30 november 2020
Bron: diverse persberichten