Chinese Chang’e 5 maansonde zal dit jaar nog worden gelanceerd

Model van de Chang'e 5 maansonde
Model van de Chang’e 5 maansonde. Credit: Xinhua

China is van plan om tegen het einde van het jaar de Chang’e-5 maansonde te lanceren. Dit heeft een senior ontwerper op de lopende China Space Conference 2020 die vandaag 21 september 2020 in Fuzhou, de hoofdstad van de provincie Fujian in het oosten van China, wordt afgesloten.

Volgens Yu Dengyun, plaatsvervangend hoofdontwerper van het Chinese maanverkenningsprogramma, zei dat de voorbereidingen soepel verlopen en dat de Chang’e-5 sonde een zachte landing op de Maan zal maken en monsters terug zal brengen naar de Aarde.

Het huidige maanprogramma van China omvat drie stappen: een baan om de Aarde, landen op de Maan en terugkeren naar de Aarde. Volgens Yu zijn de eerste twee stappen met succes afgerond.

De Chang’e-5 maansonde zal naar verwachting maanmonsters verzamelen, opstijgen vanaf de Maan, rendez-vous  en aanmeren in een baan om de Maan en daarna met hoge snelheid terugkeren in de atmosfeer van de Aarde. Het zullen allemaal doorbraken zijn in de Chinese ruimtevaartgeschiedenis, aldus Yu.

Volgens Yu voert China een verdere verificatiestudie uit voor het onderzoek en de ontwikkeling van het ruimtestation en de bemande missie naar de Maan en is het land van plan om een onbemand station op de Maan op te zetten alvorens er bemande landingen zullen gaan plaatsvinden.

De China Space Conference 2020 is een samenwerking tussen de Chinese Society of Astronautics en de China Space Foundation.

Eerste publicatie: 22 september 2020
Source: Xinhua News Agency