Ruimtevaartnieuws

Chinese maanrover heeft al 284 meter afgelegd op de Maan

Yutu 2 rijdt ook rond op de Maan
De Chinese Yutu 2 rover maakt de eerste wielsporen op de verre zijde van de Maan. Dit is gebeurd op 4 januari 2019 nadat de rover van de Chang’e 4 lander is gereden. Credit: CNSA

De Chinese maanrover Yutu-2 heeft inmiddels meer dan 284 meter afgelegd op de verre zijde van de Maan. De rover verkent nooit eerder onderzocht terrein.

Zowel de lander als de rover van de Chang’e-4 ruimtesonde zijn afgelopen vrijdag in slaapstand gezet om de lange koude nacht op de Maan te overleven. Dit heeft het Lunar Exploration and Space Program Center van de China National Space Administration laten weten.

De Chinese Chang’e-4 probe werd op 8 december 2018 gelanceerd en maakte op 3 januari 2019 als eerste ruimtesonde een zachte landing in de Von Karman krater in het Aitken bassin aan de zuidpool van de verre zijde van de Maan.

Een dag op de Maan is gelijk aan 14 aardse dagen, een nacht op de maan duurt dus ook 14 aardse nachten. Omdat er tijdens de lange nacht geen energie van de Zon voorhanden is worden de lander en de maanrover in een slaapstand gezet.

Tijdens de negende dag op de Maan werkten de wetenschappelijke instrumenten van de lander en de rover perfect en werd er een nieuwe batch van 2,9 Gb aan wetenschappelijke data naar de Aarde verstuurd.

Omdat de Maan in een gebonden rotatie om de Aarde draait zien we altijd dezelfde zijde van de Maan. De verre zijde, de zijde die we vanaf de Aarde niet kunnen zien, is heel anders dan de naar de Aarde toe gerichte zijde. Wetenschappers hopen dat de Chang’e-4 missie veel belangrijke ontdekkingen kan doen op de verre zijde.

De wetenschappelijke taken van de Chang’e-4 bestaan o.a. uit het doen van waarnemingen van radiogolven op lage frequenties, het onderzoeken van het terrein en landformaties, het bepalen van de mineralogische samenstelling, het meten van neutronenstraling en neutrale atomen en het bepalen van de structuur van de ondergrond.

China voert de Chang’e -4 missie uit met instrumenten die samen met Nederland, Duitsland, Saoedi-Arabië en Zweden zijn ontworpen en gebouwd.

 

Bron: Xinhua
Eerste publicatie: 10 september 2019