Ruimtevaartnieuws

Chinese maanrover heeft al 367 meter afgelegd op de Maan

Yutu 2 gefotografeerd door Cheng'e 4
Het Jade Konijn 2 zoals gefotografeerd door de Chang’e 4 maanlander. Beiden staan aan de verre zijde van de Maan. Credit: CNSA

De Chinese maanrover Yutu 2 (Jade Konijn) heft inmiddels 367,25 meter afgelegd op de verre zijde van de Maan. Tijdens die rit heeft het Konijn waardevol wetenschappelijk onderzoek verricht.

Zowel de lander als de rover van de Chang’e 4 missie hebben hun werk voor de 14de dag op de Maan beëindigd. Om de lange, veertien dagen durende ijskoude nacht op de Maan te kunnen overleven zijn ze zaterdag 1 februari 2020 in een slaapstand gezet. Dit is medegedeeld door het Lunar Exploration and Space Program Center van de China National Space Administration.

Tijdens de 14de dag op de Maan heeft Yutu-2 zijn geplande route vervolgd. De instrumenten op zowel de lander als de rover functioneren nog steeds volgens verwachting.

De lander is uitgerust met een detector die neutronenstraling meet en een laagfrequente radiospectrometer. Beide instrumenten leveren belangrijke wetenschappelijke gegevens op. De rover is uitgerust met een nabij infrarood spectrometer, een panoramische camera, een detector voor neutrale atomen en een maanradar. Al deze instrumenten voerden de geplande wetenschappelijke onderzoeken uit.

De Chinese Chang’e 4 werd op 8 december 2018 gelanceerd. De missie maakte de allereerste zachte landing ooit op de verre zijde van de Maan. De missie bevindt zich in de Von Karman krater die in het Aitken Bassin aan de zuidpool van de Maan. Chang’e 4 landde daar op 3 januari 2019.

Yutu-2 was ontworpen voor een levensduur van ongeveer 3 maanden maar ondertussen rijdt het karretje meer dan een jaar op de Maan rond. Het is daarmee de langst werkende maanrover ooit geworden.

Een dag op de Maan is gelijk aan 14 aardse dagen. Dat geldt dan uiteraard ook voor de nacht op de Maan. Omdat er tijdens de lange nacht geen zon is om de accu’s bij te laden en er veel energie nodig is om alle instrumenten bij die ijzige koude te laten werken wordt de missie ’s nachts altijd in een slaapstand gezet.

China heeft plannen om medio 2020 de Chang’e 5 missie te lanceren. Deze missie moet materiaal van de Maan terug gaan brengen naar de Aarde.

De Chang’e 5 missie bestaat uit een lander, een orbiter die om de Maan blijft draaien, een gedeelte dat afdaalt en een gedeelte dat weer op kan stijgen van de Maan. Belangrijkste taak van deze missie is het verzamelen van materiaal van de Maan, opstijgen van de Maan, koppelen met de orbiter die in een baan om de Maan draait en de terugkeer naar de Aarde.

 

Eerste publicatie: 9 februari 2020
Bron: Xinhua News Agency