Chinese missie op de verre zijde van de Maan viert eerste verjaardag

Sporen van Yutu-2 op de verre zijde van de Maan
China’s Yutu 2 rover laat sporen na op de verre zijde van de Maan. Op 3 januari 2020 verbleven ze één jaar op de Maan. Credit: CNSA

Op 3 januari 2020 was het een jaar geleden dat de Chinese Chang’e 4 lander en rover een geslaagde landing maakten op de verre zijde van de Maan. Zowel rover als lander functioneren nog steeds.

Op donderdag 2 januari 2020 (Chinese tijd) voltooiden de Chang’e 4 maanlander en de rover Yutu officieel hun 13de dag op de Maan. Het koppel is nu weer in slaapstand gezet om zo de 14 dagen durende steenkoude nacht op de Maan te kunnen overleven. Aldus het Lunar Exploration and Space Program Center van de China National Space Administration (CNSA) in een persbericht.

De Chang’e 4 missie werd op 8 december 2018 naar de Maan gelanceerd en maakte op 3 januari 2019 de allereerste geslaagde zachte landing op de verre zijde van de Maan. De maanlander landde in de Von Kármán krater die zich in het Aitken Bassin bevindt aan de zuidpool van de Maan.

De maanrover breekt een record

Tot afgelopen vrijdag, 3 januari 2020, had de maanrover Yutu 357,7 meter afgelegd op de verre zijde van de Maan. Yutu-2 (de naam betekent Jade Konijn) functioneert al veel langer dan het ontwerp dat uitging van een gebruiksduur van drie maanden. Yutu-2 is hiermee de langst functionerende rover op de Maan.

Volgens het Chinese staatspersbureau functioneren de wetenschappelijke instrumenten op de lander als de rover naar behoren. Yutu-2 heeft verschillende plekken onderzocht, foto’s gemaakt en een steen met behulp van infrarood licht bestudeerd.

De landingsplek van de Chang’e 4 missie is door de Chinese onderzoekers “Statio Tianhe” gedoopt. Tianhe is Chinees voor “Melkweg” en “Statio” is Latijn voor “Station”.

Yutu-2 heeft op de verre zijde van de Maan verschillende ontdekkingen gedaan. Zo werd ontdekt dat het regoliet aan het oppervlak van de Maan, rond de maanlander, de mineralen olivijn en pyroxeen bevat. Dit zijn mineralen die uit het binnenste van de Maan afkomstig moeten zijn.

Queqiao

Om op de verre zijde van de Maan met de Chang’e 4 missie te kunnen communiceren heeft China de verbindingssatelliet Queqiao voorbij de Maan in een stabiel Lagrangepunt op ongeveer 500.000 kilometer van de Aarde geplaatst. Volgens persbureau Xinhua kan deze satelliet wellicht nog een jaar of 10 meegaan en dus ook door andere missies gebruikt worden. China wil Queqiao zo lang mogelijk in gebruik houden zodat ook ruimtesondes van andere landen er gebruik van kunnen maken als de onderzoek willen doen op de verre zijde van de Maan.

De Chang’e 4 missie is  nog niet afgerond maar in China zijn alle ogen al gericht op de volgende missie naar de Maan. De Chang’e 5 missie zal medio 2020 worden gelanceerd. Ook deze missie bestaat uit een ander en een rover. Chang’e 5 zal materiaal van de Maan naar de Aarde moeten brengen.

Eerste publicatie: 4 januari 2020
Bron: space.com, Xinhua