Zonnestelsel Nieuws

Chinese missie vindt materiaal van de mantel op de verre zijde van de Maan

Navije en verre zijde van de Maan
De nabije zijde (links) en de verre zijde( rechts van de Maan. Graphic: Mark A. Wieczorek (Wikimedia Commons)

 

Chinese wetenschappers hebben een eerste set resultaten gepubliceerd van de Chang’e maanmissie. Die gegevens duiden erop dat de Chang’e 4 materiaal van de mantel van de Maan heeft gevonden.

Er is nog verrassend veel dat wetenschappers niet weten over de Maan. In het bijzonder de samenstelling van het binnenste en waarom de Maan eruit ziet zoals we die tegenwoordig zien. Begin januari 2019 landde de Chinese Chang’e 4 missie op de verre zijde van de Maan. Het was voor het eerst dat er een zachte landing op de verre zijde van de Maan werd uitgevoerd. Doel van de missie is het onderzoeken van het binnenste van de Maan. De gepubliceerde resultaten bevatten de eerste waarnemingen die zijn gedaan door de Visible and Near Infrared Spectrometer aan boord van de maanrover Yutu 2. Dit rovertje beweegt zich door het Aitken bassin aan de zuidpool van de Maan. De resultaten bieden meer inzichten over zowel de jonge Maan als de jonge Aarde.

Theorieën zeggen dat de mantel van de Maan is ontstaan uit lichter materiaal dat naar de oppervlakte dreef van een oceaan van magma. Zwaarder materiaal zakte naar beneden. Het begrijpen van de samenstelling van de maanmantel is belangrijk voor het testen of een dergelijke magma oceaan inderdaad ooit heeft bestaan.

Chang’e 4 missie

De Chang’e 4 lander maakt op 3 januari 2019 een geslaagde landing op de verre zijde van de Maan. Zowel de lander als de rover begonnen aan hun wetenschappelijke onderzoek. De rover is bezig het 200 kilometer grote Aitken bassin te verkennen. Dit is een enorme inslagkrater. De rover zoekt naar materiaal van de mantel van de Maan. Onderzoekers hebben de maanbodem met behulp van de Visible and Near Infrared Spectrometer onderzocht. Dit instrument kan de identiteit van het materiaal in de grond bepalen aan de hand van de spectraallijnen.

De gegevens van Yutu 2 toonden compacte, ijzerrijke mineralen zoals olivijn en pyroxeen aan in de maanbodem. Onderzoekers leiden hieruit af dat ze gesteente uit de mantel hebben gevonden. De mantel is de laag onder de korst van de Maan en die zorgt voor het merendeel van het volume van de Maan. Dit gesteente is vermoedelijk na een inslag naar boven gekomen. Tijdens die inslag werd een nieuwe 72 kilometer grote krater gevormd in het Aitken bassin.

Wetenschappers zijn om verschillende reden blij met deze resultaten. Die redenen hebben niet allemaal te maken met de recente data. Men is blij dat de mens terug is op de Maan om onderzoek te doen. Bovendien bevindt men zich nu op een plek waar men nog nooit is geweest. De verre zijde van de Maan lijkt heel anders te zijn van de nabije zijde van de Maan.

 

Chang'e 4 gefotografeerd door Yutu 2
De Chang’e 4 lander zoals die door de Yutu 2 is gefotografeerd. Credit: CNSA

Daar komt bij dat de meeste monsters van de nabije zijde van de Maan sporen lijken te vertonen van een gigantische botsing die verantwoordelijk is voor Mare Imbrium. De monsters de Yutu 2 nu heeft onderzocht vertonen daar geen tekenen van. De nieuwe monsters zorgen er voor dat wetenschappers beter het binnenste, het oppervlak en hoe materiaal zich over de Maan verspreid, kunnen leren begrijpen.

Het zijn pas de eerste resultaten. Onderzoekers weten nog helemaal niets over de concentratie van deze mineralen onder het oppervlak van de Maan. Maar de Chinese wetenschappers blijven bezig met het bestuderen van deze en nieuwere resultaten om op die manier meer inzichten te krijgen in de herkomst van het materiaal. Chang’e 4 en Yutu 2 overleven nog steeds op de Maan dus onderzoekers kunnen nog veel meer gegevens verzamelen.

Bron: Nature

Eerste publicatie: 19 mei 2019