Chinese mythologie

In oude tijden geloofden de Chinezen dat er twaalf manen zouden zijn, voor iedere maand van het jaar een eigen maan. Men dacht dat de manen uit water bestonden. De naam Moeder van alle Manen is gekoppeld aan Heng-O.

Volgens een hele oude Chinese mythe had het heelal, bij het ontstaan van de tijd, de vorm van een ei. Toen dat ei brak kwam er een reus uit, Pan-Ku genaamd, samen met twee basis elementen: Yin en Yang. Yang vormde de hemel en Yin werd de Aarde.

Pan-Ku met in zijn armen Yin en Yang.
Pan-Ku met in zijn armen Yin en Yang.

Na 18.000 jaar stierf Pan-Ku. Uit zijn hoofd ontstonden de Zon en de Maan. Uit zijn bloed de rivieren en de zeeén en uit zijn adem de wond. ijn stem werd de donder. Mensen ontstonden uit de vliegen die op zijn lichaam leefden.

De Tien Chinese Zonnen
Chinese mensen geloofden dat er tien zonnen bestonden, voor iedere dag in de tiendaagse Chinese week eentje. Iedere dag reizen de tien zonnen samen met hun moeder, de godin Xi He naar de vallei van het Licht oftewel de vallei van het Oosten. Xi He waste daar haar kinderen in het meer en stopte ze in de takken van een enorme moerbei boom met de naam Fu Sang. Iedere dag vertrok vanuit de takken van de boom één zon voor een reis aan de hemel naar de berg Yen Tzu in het verre westen.

Moe van dit ritueel besloten de tien zonnen om allemaal tegelijkertijd te verschijnen. Hun gecombineerde hitte maakte het leven op aarde ondraaglijk. Om de verwoesting van de Aarde te voorkomen vroeg keizer Yao aan Di Jun, de vader van de tien zonnen, om zijn kinderen over te halen toch maar een voor een te verschijnen.

Yi die met zijn magische boog negen zonnen neerschiet
Yi die met zijn magische boog negen zonnen neerschiet

De kinderen luisterden niet naar hun vader dus die besloot de boogschutter Yi in te huren die met behulp van een magische boog en tien pijlen de ongehoorzame kinderen in het gareel kreeg. Yi schoot negen zonnen neer zodat we tegenwoordig nog maar één zon kunnen zien. Di Jun daarentegen werd zo kwaad over het verlies van negen van zijn kinderen dat hij de boogschutter Yi veroordeelde tot een leven als sterveling op Aarde.

Heng-O en de Twaalf Chinese Manen
Duizenden jaren geleden geloofden de Chinezen dat er twaalf manen zijn, voor iedere maand van het jaar een aparte maan. Daarnaast geloofden de Chinezen dat er tien zonnen zouden zijn, voor iedere dag van de Chinese week één zon. De moeder van de tien zonnen is ook de moeder van de twaalf manen.

In het begin van de Aarde waste de moeder Heng-O haar kinderen in een meer in het uiterste westen van het land. Daarna reisde iedere Maan in een strijdwagen voor een reis van een maand langs de sterrenhemel naar de tegenovergestelde oostelijke zijde van de wereld. Op die plaats begonnen ook de tien zonnen aan hun dagelijks reis naar het westen. Men geloofde dat de Manen gemaakt waren uit water en dat er of een haas of een pad leefde in het binnenste van een Maan.

De witte haas op de Maan uit de Chinese mythologie.
De witte haas op de Maan uit de Chinese mythologie.

 

Eerste publicatie: 30 juni 2013
Laatste keer bewerkt op: 4 maart 2017