Astronomisch Nieuws

Chinese ruimtesonde ziet zijn eerste zonnevlam

De onlangs door China gelanceerde Advanced Space-based Solar Obervatory (ASO-S) heeft zijn eerste afbeeldingen geretourneerd. Op deze afbeeldingen is een M-klasse zonnevlam te zien die uitbarst op de Zon.

Een artist impressie van het Advanced Space-based Observatory in een baan om de Aarde. Credit: CAS
Een artist impressie van het Advanced Space-based Observatory in een baan om de Aarde. Credit: CAS

Het beeld van de Zon werd geproduceerd door de Hard X-ray Imager (HXI) van de ruimtesonde en vrijgegeven door het Purple Mountain Observatory in Nanjing. Dit instituut maakt deel uit van de Chinese Academie van Wetenschappen (CAS).

HXI legde op 11 november de uitbarsting vast van een middelgrote zonnevlam. Dit was slechts enkele weken nadat ASO-S was gelanceerd. De gebeurtenis zag een enorme explosie van elektromagnetische straling uit de atmosfeer van de Zon. Deze en grotere zonnevlammen kunnen de ionosfeer en radiocommunicatie op Aarde beïnvloeden.

Zonnevlam geregistreerd door de Chinese Kuafu-1 ruimtesonde
Een afbeelding van een zonnevlam die door het HXI-instrument aan boord van de Chinese Kuafu-1 op 11 november 2022 werd gedetecteerd. Credit: PMO/CAS.

ASO-S, Chinese naam Kuafu-1, werd op 8 oktober 2022 gelanceerd in een zonsynchrone baan op een hoogte van 720 kilometer boven de Aarde en volgt van daaruit het magnetische veld van de Zon, zonnevlammen en coronale massa-ejecties. Deze gebeurtenissen slingeren enorme hoeveelheden oververhit plasma de ruimte in. De ruimtesonde weegt 888 kilogram. Kuafu is een reus uit de oude Chinese mythologie die op de Zon jaagt en hoopt de Zon te kunnen vangen.

De sonde heeft tot doel onze kennis over hoe deze gewelddadige gebeurtenissen worden gegenereerd te vergroten en de voorspellingen van het ruimteweer te verbeteren.

HXI en twee andere wetenschappelijke instrumenten zijn gekalibreerd en getest en de sonde is begonnen aan zijn operationele wetenschappelijke fase.

Eerste publicatie: 27 november 2022
Bron: xinhua.net, CGTN