Ruimtevaartnieuws

Chinese ruimtevaartprogramma richt op juli om zijn Marsmissie te lanceren

Artist impressie van de Chinese marsrover
Artist impressie van de Chinese Marsrover op de lander. Credit: CASC.

China richt zich op juli om zijn ambitieuze missie naar Mars te lanceren. Deze missie omvat een landing met een van afstand bestuurde rover op het oppervlak van de rode planeet.

In een poging om op gelijke hoogte te komen met rivaal USA en zijn status van wereldmacht te bevestigen heeft Beijing miljarden euro’s geïnvesteerd in zijn ruimtevaartprogramma. De Marsmissie is een van de vele nieuwe ruimtevaartprogramma’s waar China aan werkt. Zo willen de Chinezen ook mensen naar de Maan brengen en willen ze in 2022 een ruimtestation operationeel hebben.

Beijing had de plannen om ergens dit jaar de missie naar Mars te lanceren al eerder bekend gemaakt maar nu heeft de China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) bevestigd dat de lancering is voorzien voor juli 2020. CASC is de hoofdaannemer van het Chinese ruimtevaartprogramma.

De missie is “Tianwen” (Hemelse Vragen of “Vragen aan de Hemel”) gedoopt en zal een sonde in een baan rond Mars brengen en een robotische rover op het oppervlak plaatsen die daar het terrein gaat verkennen. Als de missie inderdaad in juli 2020 wordt gelanceerd dan zal die een afstand van ongeveer 55 miljoen kilometer af moeten leggen. Tianwen zal daar de nodige maanden voor nodig hebben.

China heeft al een gelijkaardig emissie naar de Maan uitgevoerd. In januari 2019 landde een kleine maanrover op de verre zijde van de Maan. China werd daarmee het eerste land ter wereld dat hierin is geslaagd.

De Verenigde Staten hebben al vier rovers naar Mars gestuurd en een vijfde is aanstaande. Deze zomer moet de Mars 2020 Perseverance (Volharding) rover worden gelanceerd. Die zal, als alles volgens plan verloopt omstreeks februari 2021 op Mars moeten landen.

De Verenigde Arabische Emiraten willen de eerste Arabische ruimtesonde naar Mars lanceren. Deze lancering moet op 15 juli 2020 plaatsvinden met behulp van een Japanse raket.

 

Eerste publicatie: 25 mei 2020
Bron: Xinhua