Ruimtevaartnieuws

Chinese satelliet maakt zeldzame opname van de verre zijde van de Maan en de Aarde samen

De verre zijde van de maan en de Aarde
De verre zijde van de Maan met de Aarde op de achtergrond. Credit: CAMRAS/CNSA

De Chinese Longjiang-2 satelliet heeft een unieke opname van de Maan gemaakt met de verre zijde van de Maan naar de camera toe gericht en de kleine Aarde op de achtergrond.

De Chinese Longjiang-2 satelliet draait samen met de Queqiao verbindingssatelliet sinds juni 2018 om de Maan. Longjiang-1, een zusje van Longjiang-2 is niet in een juiste baan gekomen na de lancering eind mei 2018. Dat Longjiang-1 verloren is gegaan is maar een hele kleine smet op de verder succesvol verlopen missie van de China National Space Administration (CNSA) bij het bestuderen van de verre zijde van de Maan.

Begin januari 2019 maakte de in december 2018 gelanceerde Chang’e 4 een geslaagde landing op de verre zijde van de Maan. Er werd ook een maanrovertje uitgezet, er worden mooie panoramafoto’s gemaakt en de temperatuur van het maan regoliet wordt gemeten. Chang’e 4 had plantenzaadjes aan boord en die ontkiemden waardoor er voor het eerst planten op de Maan groeiden. Maar dit alle zou niet mogelijk zijn zonder de Longjian-2 en de Queqiao die fungeren als verbindingssatellieten waardoor de Chinese vluchtleiding voortdurend contact kunnen blijven houden met de Chang’e 4 aan op verre zijde van de Maan.

De Longjiang-2 is een kleine satelliet van slechts 50 cm groot die is uitgerust met een optische camera die in Saoedi-Arabië is ontwikkeld en gebouwd. De kleine satelliet heeft na het bereiken van zijn baan om de Maan in juni 2018 mooie foto’s gemaakt van de Maan. In 2019, ten de landing van de Chang’e 4 werd ingezet werd de Longjiang-2 tijdelijk in een slaapstand gezet om er voor te zorgen dat die geen storingen kon veroorzaken.

De China National Space Administration wordt in zijn radiocommunicatie tijdens de maanmissie ondersteund door CAMRAS. Deze stichting beheert de Dwingeloo Radiotelescoop. Deze radiotelescoop heeft een doorsnede van 25 meter en het is de oudste nog werkende radiotelescoop in zijn soort. De radiotelescoop in Dwingeloo is eigendom van het Nederlandse Instituut voor radioastronomie Astron. Astron heeft de stichting CAMRAS opgericht die de telescoop onderhoudt.

De stilteperiode voor de Longjiang-2 werd half januari door CNSA opgeheven waardoor er weer foto’s gemaakt konden worden. Op 3 februari werd een timelapse gemaakt van de Maan met de Aarde op de achtergrond. Deze opname werd de dag erna doorgestuurd naar de radiotelescoop in Dwingeloo. Het is de eerste foto die Longjiang-2 maakte van de gehele verre zijde van de Maan en de Aarde samen in één opname.

CAMRAS verwacht dat er de volgende week nog meer opnames naar de Aarde worden verstuurd. Belangrijker is ook dat de Longjiang-2 niet alleen mooie foto’s kan maken maar zich ook bezig houdt me radioastronomie op lage golflengtes. Bovendien kan de satelliet gebruikt worden voor amateur radio experimenten.

Bron: CAMRAS

 

Eerste publicatie: 9 februari 2019