Ruimtevaartnieuws

Chinese Tianwen-1 ook op weg naar Mars

Lancering van de Tianwen-1
Lancering van de Tianwen-1 door een Lange Mars 5 raket. Credit: Xinhua

Ook China heeft zijn ruimtesonde naar Mars gelanceerd. De Tianwen-1 missie werd vanochtend om 06:41 uur Nederlandse tijd met behulp van een Lange Mars 5 raket vanaf het Wenchang Satellite Launch Center gelanceerd.

Tianwen-1 bestaat uit een orbiter en een lander en rover. Het is voor het eerst dat een dergelijke combinatie naar de rode planeet wordt gestuurd. Het is een ambitieuze missie, zeker omdat het voor het eerst is dat China een eigen missie naar Mars lanceert. In 2011 werd de Yinghuo-1 samen met de Russische Phobos-Grunt missie gelanceerd maar dat ging mis en de ruimtesondes draaien nu in een baan om de Aarde in plaats van om Mars.

Mars de maat nemen

Als alles volgens plan verloopt dan zal de Tianwen-1 in februari 2021 bij Mars arriveren. Twee tot drie maanden later zullen de lander en de rover ergens binnen Utopia Planitia neerkomen. Dit is een grote vlakte op het noordelijk halfrond van de planeet waar in 1976 ook de Amerikaanse Viking 2 landde.

De door zonne-energie aangedreven rover zal dan 90 Martiaanse dagen op de planeet rondrijden. In die tijd zal de rover zijn omgeving gedetailleerd bestuderen. Hiervoor is de rover met 6 verschillende wetenschappelijke instrumenten uitgerust. Deze instrumenten zijn een Multispectral Camera, een Terrain Camera, een Mars-Rover Subsurface Exploration Radar, de Mars Surface Composition Detector, de Mars Magnetic Field Detector en de Mars Meteorology Monitor.

De orbiter zal uiteindelijk in een polaire baan om Mars komen met een kleinste afstand van 265 kilometer en een grootste afstand van ongeveer 12.000 kilometer. Deze orbiter dient als verbindingssatelliet voor de rover en zal wetenschappelijk onderzoek doen met zijn eigen instrumenten. De orbiter heeft zeven instrumenten aan boord: 2 camera’s, de Mars-Orbiting Subsurface Exploration Radar, de Mars Mineralogy Spectrometer, de Mars Magnetometer, de Mars Ion en Neutral Particle Analyzer en de Mars Energetic Particle Analyzer.

De lander zal geen belangrijk wetenschappelijk onderzoek doen. Die dient voornamelijk als afleverstation voor de rover. Die zeswielige rover weegt 240 kilogram en is daarmee twee keer zo zwaar dan de Yutu rovers die op de Maan zijn neergezet.

Tianwen-1 wil Mars op verschillende manieren de maat nemen

De Tianwen-1 missie heeft de volgende wetenschappelijke doelen:

  • Het in kaart brengen van de morfologie en de geologische structuur,
  • Het onderzoeken van de oppervlakte-bodemkenmerken en de water-ijsverdeling,
  • Het analyseren van de samenstelling van het oppervlaktemateriaal,
  • Om de ionosfeer en de kenmerken van het Mars-klimaat en de omgeving aan het oppervlak te meten, en
  • Om de fysieke velden (elektromagnetische, zwaartekracht) en interne structuur van Mars waar te nemen.

Tianwen betekent overigens “vragen aan de hemel” en de naam is ontleend aan de titel van een gedicht van Qu Yuan, een belangrijke Chinese dichter die leefde van 340 tot 278 voor Christus.

De zomer van Mars

De Tianwen-1 was de tweede Marsmissie die in de afgelopen vier dagen werd gelanceerd.

Op zondag 19 juli 2020 werd de Hope orbiter van de Verenigde Arabische Emiraten gelanceerd. Deze lancering vond met behulp van een Japanse H2A-raket. De Hope orbiter gaat de atmosfeer en het klimaat van Mars bestuderen. Ook deze missie is van historisch belang want het is de eerste interplanetaire missie ooit die door een Arabische staat is ontwikkeld.

De zomer van Mars is nog niet over want op 30 juli 2020 zullen de Verenigde Staten de 1040 kilogram zware Perseverance rover naar Mars lanceren.

Deze opeenhoping van lanceringen wordt bepaald door de dynamiek van de plaatbanen: De Aarde en Mars staan eens in de 26 maanden op de juiste afstand van elkaar om planetaire missies te lanceren. Ook de Europees-Russische ExoMars rover zou deze zomer deelnemen aan het lanceringsfeest maar door technische problemen is de lancering tot 2022 uitgesteld.

De 2,7 miljard dollar kostende Perseverance missie gaat in de 45 kilometer grote Jezero krater zoeken naar tekenen van vroeger leven. De krater was vroeger een meer en er kam een miljarden jaren geleden een rivierdelta in uit. Perseverance gaat ook ander werk doen waaronder het verzamelen en bewaren van materiaal dat in de toekomst naar de Aarde zal worden gebracht. De Mars 2020 zal ook nieuwe technologieën uittesten zoals de eerste helikopter die in buitenaardse lucht zal opstijgen en een apparaat dat is ontworpen om zuurstof te genereren uit de door koolstofdioxide gedomineerde atmosfeer van Mars.

Alle drie de missie moeten in februari 2021 bij Mars arriveren. Dus als de zomer van Mars tot een einde komt hebben we nog steeds de winter op de rode planeet om naar uit te kijken.

 

Eerste publicatie: 23 juli 2020
Bron: diverse persberichten