Ruimtevaartnieuws

Chinese Tianwen 1 orbiter begint aan zijn eigen Marsmissie

De Chinese Marsorbiter Tianwen 1 heeft zijn baan veranderd om zo te beginnen aan zijn eigen missie. De orbiter heeft verschillende maanden lang de Zhurong rover ondersteund met het naar de Aarde overbrengen van gegevens.

De baan van de Chinese marssonde Tianwen 1
De baan van de Chinese marssonde Tianwen 1. Credit: CNSA

De ruimtesonde draait sinds februari om Mars heen. In mei werd vanuit de Tianwen 1 de Zhurong marsauto vrijgelaten voor een succesvolle landing in Utopia Planitia op Mars. Gedurende die tijd draaide de orbiter drie keer per dag om Mars heen waarbij steeds een van de passages over de zeswielige rover was. Tijdens die passage werden gegevens van Zhurong via de veel grotere antenne van de orbiter naar de Aarde overgebracht.

Op maandag 8 november werden de motoren van de Tianwen 1 gedurende 8 seconden ontstoken. Hierbij werd de snelheid verhoogd naar 78 meter per seconde. De orbiter kwam hiermee van een baan van 8 uur en 12 minuten met een kleinste nadering tot het oppervlak van 400 kilometer en een hoogste punt van 12.000 kilometer naar een omlooptijd van 7 uur en 5 minuten met een periapsis van 265 kilometer en een apoapsis van ongeveer 10.700 kilometer.

Het oorspronkelijke plan voor de wetenschappelijke fase van Tianwen 1 omvatte een baan met een periode van 7 uur en 48 minuten echter omdat de Zhurong rover nog steeds uitstekend functioneert werd er een nieuwe baan ontwikkeld waarbij zowel de Tianwen 1 zijn wetenschappelijke missie kon gaan uitvoeren alsook nog steeds gebruikt kan worden om data van de marsrover naar de Aarde over te brengen.

Tianwen 1 is uitgerust met zeven wetenschappelijke instrumenten waaronder medium- en hoge resolutiecamera’s die zowel grote gebieden van Mars ineens kunnen fotograferen alsook scherpere meer gerichte opnames van het oppervlak van de planeet kunnen maken. De Mars Orbiter Subsurface investigation Radar (MOSIR) is een sondeerradar en die zal zoeken naar waterijs onder het oppervlak. Speciale onderzoeksdoelen zijn inslagkraters, vulkanen en grote kloven.

Tianwen 1 heeft ook een mineralogische spectrometer aan boord die gedetailleerd de samenstelling van het oppervlak kan bestuderen. Daarnaast zijn er deeltjesanalyzers om de atmosfeer te bestuderen en een magnetometer aan boord. De orbiter volgt een baan om de polen en dat betekent dat de planeet onderlangs de ruimtesonde draait en zo het gehele oppervlak bekeken kan worden.

Kaart met de afgelegde route van Zhurong
Kaart met het traject dat de Chinese Zhurong rover heeft afgelegd sinds hij van zijn landingsplatform is afgereden. De rover rijdt zuidwaarts. Credit: CNSA.

De ruimtesonde heeft een ontworpen levensduur van 2 aardse jaren maar als de ruimtesonde in goede staat blijft dan kan de missie worden verlengd. Eind volgend jaar zullen er, uitgaande van de conditie van de orbiter, nieuwe doelen worden geformuleerd en zal de baan mogelijk verlaagd worden.

De gegevens die Tianwen 1 verzamelt zullen worden gebruikt om toekomstige missies naar de rode planeet te plannen waaronder ook een ambitieuze Chinese missie die materiaal van Mars naar de Aarde moet halen en die omstreeks 2028 gelanceerd zou kunnen worden.

Ondertussen reist Zhurong ten zuiden van zijn landingsplatform verder. De ongeveer 240 kilogram zware, door zonne-energie aangedreven marsauto heeft ongeveer 1253 meter afgelegd. Sinds het einde van de black-out als gevolg van de samenstand tussen Mars, Aarde en de Zon heeft Zhurong iets meer dan 70 meter afgelegd.

Na een kleine duin van dichtbij te hebben bekeken nadert Zhurong nu een met sediment gevuld dal.

Op zondag 7 november 2021 heeft de Mars Express van de ESA de eerste poging gedaan om gegevens van Zhurong te ontvangen en door te sturen naar de Aarde. Het was de eerste van vijf van dergelijke testen met Zhurong.

Tianwen 1 en Zhurong werden gezamenlijk op 23 juli 2020 gelanceerd. Het paar kwam op 10 februari 2021 in een baan om Mars. Zhurong landde op 14 mei op de planeet en reed op 22 mei 2021 van zijn landingsplatform af.

Eerste publicatie: 13 november 2021
Bron: space.com