Ruimtevaartnieuws

Chinese Tianwen 1 ruimtesonde klaar voor vertrek naar Mars

Tianwen-1 klaar voor lancering naar Mars
De Lange Mars 5 is afdgelopen vrijdag, 17 juli 2020, verticaal naar zijn lanceerplatform gereden. de raket zal eind juli of begin augustus de Chinese Marsmissie Tianwen 1 lancering. Videostill: Xinhua.net

De Chinese Mars ruimtesonde Tianwen 1 is naar de provincie Hainan vervoerd en daar wordt de ruimtesonde de komende dagen bovenop een lange Mars 5 raket gemonteerd, aldus een persbericht van de China Academy of Space Technology.

De academie stelde afgelopen week in een verklaring dat de ruimtesonde nu wordt onderworpen aan prelanceertesten. Die vinden plaats op het Wenchang Space Launch Center in Wenchang. Het is de eerste onafhankelijke Chinese expeditie naar de rode planeet.

Volgens het moederbedrijf van de academie, de China Aerospace Science and Technology Corp, een door de staat gecontroleerd conglomeraat van ruimtevaartbedrijven, zal de Tianwen 1 missie drie wetenschappelijke doelstellingen moeten gaan vervullen: een baan om de rode planeet voor alomvattende waarnemingen, landen op Mars en een rover uitzetten die de rode planeet gaat verkennen. De missie zal wetenschappelijk onderzoek doen naar de bodem, de geologische structuur, de omgeving, de atmosfeer en het water van de planeet.

Als de Tianwen 1 succesvol is dan zal het de eerste expeditie naar Mars worden die alle drie de doelen met één ruimtesonde uitvoert.

Tianwen is een lang gedicht van de beroemde dichter Qu Yan. Hij leefde in het koninkrijk Chu tijdens de periode van de Strijdende Staten (475 – 221 voor Christus). Hij is bekend om zijn vaderlandsliefde en bijdrages aan klassieke poëzie en verzen, vooral door de gedichten van de Chu-Ci-anthologie die ook wel bekend zijn als de Liederen van Chu. Tianwen betekent “zoektocht naar de Hemelse Waarheid”.

Tijdens de eerste stap van de missie zal een Lange Mars 5, de grootste en krachtigste raket van het land, vanaf de lanceerbasis in Wenchang gelanceerd worden om de ruimtesonde richting Mars te sturen. Eenmaal ver genoeg in de ruimte zal de ruimtesonde zelf zijn reis naar Mars vervolgen.

De reis naar Mars duurt ongeveer 7 maanden. Mars is op het verste punt ongeveer 400 miljoen kilometer van de Aarde verwijderd maar de lancering vindt plaats op een gunstig tijdstip als de beide planeten elkaar nadere tot op 55 miljoen kilometer.

De ruimtesonde bestaat uit drie onderdelen: de orbiter, de lander en de rover en ze zullen eenmaal in een baan om Mars van elkaar scheiden. De orbiter blijft in een baan om de rode planeet draaien om van daaruit wetenschappelijk onderzoek te doen en als verbindingsstation dienen voor de rover en de lander. De rover en lander zullen zelfstandig afdalen en landen op de rode planeet.

De rover zal de zevende rover en de eerste Aziatische zijn die op de rode planeet landt. Het apparaat is uitgerust met zes wielen, vier zonnepanelen en is uitgerust met zes wetenschappelijke instrumenten. De rover weegt 200 kilogram en is ontworpen voor een levensduur van ongeveer drie maanden.

In een tweede stap van het Chinese Marsprogramma zal er omstreeks 2030 een grotere ruimtesonde naar de planeet worden gestuurd die er materiaal verzameld en dat naar de Aarde terug moet brengen.

 

Eerste publicatie: 19 juli 2020
Bron: Xinhua News Agency