Zonnestelsel Nieuws

Chinese wetenschappers ontdekken geschiedenis van vulkanische activiteit in het landingsgebied van Chang’e 5

Een onderzoeksteam uit China heeft geologisch bewijs gevonden voor minimaal vier lagen van vulkanische lavastromen die over gebied hebben gestroomd waar de Chang’e 5-missie is geland. Dit volgens een persbericht van het National Space Science Center (NSCC) van de Chinese Academie van Wetenschappen.

Een afbeelding van het oppervlak van de Maan gemaakt door de panoramische camera aan boord van de Chang’e 5.
Een afbeelding van het oppervlak van de Maan gemaakt door de panoramische camera aan boord van de Chang’e 5. De opname is gemaakt op 1 december 2020. Credit: China National Space Administration (CNSA)

De Chinese Chang’e 5-missie bracht eind 2020 in totaal 1731 gram materiaal van de Maan terug naar de Aarde. De missie landde in het noordwestelijke deel van Oceanus Procellarum, de Zee der Stormen, en dit gebied wordt beschouwd als een van de jongste basaltische gebieden aan het oppervlak van de Maan.

Wetenschappers zeggen dat het gebied rijk is aan hitte-producerende elementen zoals uranium, thorium en kalium waarvan men denkt dat die verantwoordelijk zijn voor het in standhouden van de langdurige vulkanische activiteit op de Maan.

Volgens onderzoeksleider Du Jun zal daarom het onderzoek van de dikte van basalt en de uitbarstingssnelheid in het landingsgebied van Chang’e 5 het begrip van de vulkanische activiteit op de Maan en de interne thermische evolutiegeschiedenis verder verbeteren.

Om deze vragen te beantwoorden schatten onderzoekers van het NSCC en andere instituten in China de dikte van merriebasalt in het landingsgebied van Chang’e 5. Hun resultaten tonen aan dat er minstens vier magnetische uitbarstingen plaatsvonden in het landingsgebied met een mediane dikte van respectievelijk 230 meter, 70 meter, 4 meter en 26 meter.

Verder toont hun onderzoek ook aan dat de uitbarstingssnelheid van merriebasalt in het landingsgebied van Chang’e 5 ongeveer 2 miljard jaar geleden aanzienlijk toenam.

De nieuwe resultaten zullen naar verwachting een beperking betekenen voor het numerieke model dat de duur en omvang van vulkanische activiteit op de Maan kan verklaren, aldus Du.

Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in de Journal of Geophysical Research: Planets.

Eerste publicatie: 19 september 2022
Bron: Xinhua News Agency