Ruimtevaartnieuws

Chinese Yutu 2 na vier jaar nog steeds actief op de Maan

Na vier jaar op de Maan functioneert de Chinese Yutu 2 maanrover nog steeds. Het apparaat heeft onlangs nieuwe foto’s van de verre zijde van de Maan teruggestuurd naar de Aarde.

Kronkelende sporen in het regoliet van de Von Kármán krater, gemaakt door Yutu 2.
Kronkelende sporen in het regoliet van de Von Kármán krater, gemaakt door Yutu 2. De foto dateert van januari 2023. Credit: CNSA/CLEP

Yutu 2 maakt deel uit van de historische Chang’e 4 missie die de eerste zachte landing ooit maakte op de verre zijde van de Maan. Dit was in januari 2019. Yutu 2 werd 15 januari 2023 gewekt en begon toen aan zijn 51ste dag op de Maan (één dag op de Maan komt overeen met ongeveer 29,5 aardse dagen).

We ontvangen de laatste tijd weinig updates over Yutu 2 – de naam betekent “Jade Konijn 2” – maar de rover is, sinds China het Jaar van het Konijn viert, opnieuw een ster geworden.

De maanrover heeft in de afgelopen vier jaar ondertussen ongeveer 1455 meter afgelegd in de Von Kármán-krater op de Maan en bevindt zich nu ongeveer 263 meter ten noordwesten van de Chang’e lander van waaruit de rover destijds is vertrokken.

Nieuwe afbeeldingen die op 18 januari 2023 door CLEP werden vrijgegeven tonen rotsen en inslagkrater en kronkelende sporen die door Yutu 2 in het maanregoliet zijn achtergelaten. Ook is de verre wand van de 186 kilometer grote Von Kármán krater zichtbaar.

Een inslagkrater en de verre wand van de Von Kármán krater,
Een inslagkrater en de verre wand van de Von Kármán krater, vastgelegd in januari 2023 door Yutu 2. Credit: CNSA/CLEP

Yutu 2 is een zes-wielige rover met een gewicht van 140 kilogram. Het apparaat heeft tijdens zijn reizen een aantal wetenschappelijk waardevolle en vreemde ontdekkingen gedaan, waaronder het detecteren van een aantal afzonderlijke rotslagen onder het oppervlak van de Maan en het zorgen van veel opwinding over een “mysterieuze hut”, iets dat later bleek een hele alledaagse steen te zijn.

Ondertussen moet China nog een update geven over zijn Mars-rover Zhurong die tot nu toe stil is gebleven, ondanks dat naar verwachting de activiteiten op de rode planeet in december 2022 zouden worden hervat. Zhurong is in mei 2022 in een geplande slaapstand gezet om de koude winter op het noordelijk halfrond van mars te kunnen overleven. Vermoedelijk is de rover echter doodgevroren.

Eerste publicatie: 26 januari 2023
Bron: Xinhua.net